Justitie laat smokkelaars cocaïne vrij

Het openbaar ministerie laat Nederlandse drugskoeriers vrij nadat ze met minder dan een kilo cocaïne op Schiphol zijn betrapt.

Het OM stelt deze verdachten hangende hun berechting op vrije voeten wegens het cellentekort. De grote politieke partijen zijn verontwaardigd. Het CDA vraagt een spoeddebat in de Tweede Kamer aan.

In een brief van 3 december vorig jaar aan het college van procureurs-generaal heeft de Haarlemse hoofdofficier van justitie H.P. Wooldrik voorgesteld ook buitenlandse koeriers die met een kilo cocaïne of minder worden gepakt, heen te zenden, zo meldde RTL Nieuws gisteravond. Niet-Nederlandse verdachten van drugssmokkel die zijn vrijgelaten, verschijnen zelden op de rechtbank als hun zaak wordt behandeld.

Een woordvoerder van het college van PG's bevestigt de brief van Wooldrik. Het college heeft nog geen standpunt over het voorstel van de hoofdofficier maar meldt wel dat eind vorig jaar in ,,een gering aantal gevallen'' al buitenlandse cocaïnekoeriers wegens het cellentekort op vrije voeten zijn gesteld. Het gaat om minder dan tien koeriers, aldus de woordvoerder.

In de brief vermeldt Wooldrik ook dat het zogenoemde `Schipholteam', belast met de opsporing van drugskoeriers, al is begonnen in verband met het gebrek aan cellen minder actief aanhoudingen te verrichten. ,,Het OM heeft het Schipholteam moeten verzoeken terughoudend om te gaan met de aanhouding van koeriers'', aldus de brief waarin ook te lezen is dat het ,,frustrerend [is] voor de medewerkers van het Schipholteam om grote groepen koeriers te laten lopen.''

Minister Korthals (Justitie) heeft de Tweede Kamer nog eind vorig jaar geïnformeerd over het groeiende cellentekort op en rond Schiphol. Justitie heeft eerder gezegd de oplossing te zien in de bouw van meer cellen op de luchthaven.

De regeringspartijen PvdA, D66 en VVD hebben allemaal ontstemd gereageerd op het bericht. Zij zullen minister Korthals om opheldering vragen. De fracties wijzen erop dat de niet-aanhouding van buitenlandse koeriers de populariteit van Nederland als smokkelgebied vergroot. ,,Dit kan gewoon niet'', aldus fractievoorzitter De Graaf van D66.