HIELE@NRC.NL

Mijn vrouw, onze kinderen en ik willen graag in het huis van mijn schoonmoeder gaan wonen. Haar onderkomen is groot genoeg en op deze manier kan zij (74 jaar) daar blijven wonen. De woning is getaxeerd op 1 miljoen euro. We moeten voor 70.000 euro investeren om er een appartement voor moeder in te maken. Helaas gaan onze mogelijkheden maar tot 450.000 euro.

Hoe kunnen we dit het beste aanpakken? Gewoon kopen en een deel verhuren aan mijn schoonmoeder? Of kopen met gedeeltelijk gebruiksrecht voor haar? Of iets anders? Het ligt voor de hand om het zo goedkoop mogelijk te doen, maar dan benadeel je de broers en zussen van mijn vrouw.

Bij alles wat wij verzinnen, blijft voor ons het grote risico dat bij het overlijden van mijn schoonmoeder de huurinkomsten wegvallen en we daardoor het huis moeten verkopen. Om ons eigen huis nu te verkopen en dat risico te nemen, lijkt ons geen goed idee.

(D. de G.)

U doet mij denken aan de fabel van de hongerige stekelbaars die een lekkere dikke haai ziet zwemmen. Hoe pakt die het aan? Hij neemt gewoon een flinke hap uit die dikkerd. U kunt het ook zo doen. Koop voor een zakelijke prijs een deel van het huis en wordt mede-eigenaar en medebewoner.

Uw schoonmoeder ontvangt door deze verkoop geld van u, waardoor een deel van haar vermogen verhuist van de onbelaste box 1 (werk en woning) naar de met 1,2 procent belaste box 3 (sparen en beleggen). Een nadeel, maar het is voor haar een manier om de overwaarde te verzilveren. Desgewenst kan zij dat geld belastingvrij schenken aan de kinderen, onder wie uw vrouw.

Na haar overlijden (kan nog tien tot vijftien jaar duren) erven de kinderen (en uw vrouw) samen een deel van het huis. Over de waarde ervan betalen ze erfenisbelasting. En het valt als tweede huis in de belaste box 3. Hoe dat verder moet, zal dan wel blijken. Ik zou zeggen: wie dan leeft, dan zorgt. Doen.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld