HIELE@NRC.NL

Stel dat ik al mijn bezittingen in Nederland verkoop, mij uitschrijf, een groot zeiljacht koop en daarmee een paar jaar de wereld over ga zeilen. Ik heb nog wel inkomsten uit Nederland. Ben ik dan nog belastingplichtig in Nederland? De zin hiervan is om door middel van een soort zigeunerbestaan nergens meer ingeschreven te staan en nergens meer belasting te hoeven betalen. De inkomsten bestaan uit lijfrente-uitkeringen.

(J.H.)

Dat `geen belasting betalen' kunt u wel vergeten. Op de lijfrente-uitkering worden immers belasting en premies ingehouden. Bovendien, waar moet u die uitkering naar laten overmaken? Naar een bank in het buitenland? Zal die een statenloze, zeilende rekeninghouder accepteren? De opbouw van uw AOW stopt wanneer u niet meer in Nederland gevestigd bent. En waar bent u verzekerd tegen ziektekosten en dat soort zaken? Misschien kunt u beter verhuizen naar een fiscaal heel vriendelijk land(je), waar Nederland een belastingverdrag mee heeft.