HIELE@NRC.NL

Ik wil mijn nalatenschap regelen nu ik twee jaar in de VUT zit. Ben ongehuwd en heb geen kinderen. Heb zusters en broers die niet zitten te wachten op mijn donatie, omdat ze vermogend zijn. Maar ik heb nichtjes en neefjes die ik mijn bezittingen wel wil nalaten, om ze te helpen.

Het gaat om 450.000 euro, bestaande uit een huis van 350.000 euro en 150.000 euro aan effecten en spaargelden. Er staat een hypotheekschuld van 100.000 euro uit. Wat is nu de fiscaal slimste regeling?

(D.S.)

Wat mij betreft verdwijnt de belasting op schenkingen en erfenissen. Deze heffing leidt tot ingewikkelde bochtenwringerij, waardoor vermogenden minder betalen dan voor de hand ligt. Onlogisch is dat niet, want inkomsten en vermogens worden al zo fiscaal uitgemolken. Het is qua uitvoering van de wet eenvoudiger, goedkoper en rechtvaardiger als de vermogensheffing in box 3 licht stijgt en de successiewet verdwijnt.

Uw voornemen is niet logisch. Wanneer u uw verwanten wilt helpen, moet u dat nú doen en niet over bijvoorbeeld twintig jaar, pas na uw overlijden. Maar onbelast schenken aan neven en nichten is onvoordelig. Per twee jaar mag u onbelast circa 2.400 euro (bijna 5.300 gulden) per persoon schenken. Voor vijf man samen dus 12.000 euro of 6.000 euro per jaar. Daar moet u maar mee beginnen, maar zo komt u niet snel en fiscaal vriendelijk van uw geld af.

U kunt ze op vele manieren verwennen, zonder direct geld te schenken. Hoe, dat mag u zelf uitdokteren. U kunt ze ook voor een lange periode geld lenen voor bepaalde doelen. Er leiden vele wegen naar Rome.