Hank Williams

De meeste platen waarop bekende muzikanten liedjes spelen van een bewonderde grootheid verzuipen vaak in de grote ego's van de deelnemers.

Zo niet deze plaat met twaalf nummers van Hank Williams. Hoewel de meesten hun nummer zelf produceerden ademt de cd een zeldzaam gevoel van eenheid

Dat moet dan wel komen door de kwaliteit van het materiaal, want het klinkt niet als eenheidsworst. Bob Dylan kreunt als een in een western swingorkest verdwaalde blueszanger, Sheryl Crow zingt zich opgeruimd door `Long Gone Lonesome Blues' en Ryan Adams charmeert zich door `Lovesick Blues', want niemand kon zijn stem zo mooi laten overslaan als Williams.

Behalve kleinzoon Hank III, in `I'm A Long Gone Daddy'. Zelfs Keith Richards durft z'n imago los te laten in `You Win Again'. Een prachtige ode aan het eerste slachtoffer van de rock & roll, met verder nog o.a. Tom Petty, Beck en Johnny Cash.

Hank Williams Timeless. Lost Highways 179 239-2

Op de kunstpagina ook elke doordeweekse dag een cd-bespreking

    • Bart Jippes