Gekloonde schaap Dolly heeft al jicht

Dolly, het eerste gekloonde schaap ter wereld, heeft jicht in de heup en de knie van haar linkerachterpoot. Dat maakte professor Ian Wilmut van het Schotse Roslin Institute waar Dolly werd gecreëerd, gisteren bekend. Jicht komt wel vaker voor bij schapen, maar niet op deze jonge leeftijd – Dolly is ruim vijf jaar oud.

Wilmut zei ,,zeer teleurgesteld'' te zijn, ook al realiseerde hij zich vanaf het begin dat dit soort risico's nu eenmaal bestaan. Hij pleitte voor een onderzoeksprogramma naar de gevolgen van klonen voor het welzijn van dieren.

Volgens milieuorganisaties bewijst de ziekte van Dolly dat de wetenschap onmiddellijk moet stoppen met de genetische manipulatie van dieren. ,,Niemand begrijpt op dit moment hoe genen precies werken en wat het effect in van biotechnologie op onschuldige dieren'', aldus Sarah Kite, onderzoeker van de Britse vereniging tegen vivisectie.

Volgens Wilmut zal altijd onduidelijk blijven of Dolly de jicht heeft ontwikkeld als gevolg van het klonen of dat er sprake is van een ,,ongelukkig toeval''. Maar hij zei ook dat de jicht van Dolly andermaal bewijst ,,dat, helaas, de huidige techniek voor klonen nogal inefficiënt is''. Volgens Wilmut, die overigens voorstander is van de ontwikkeling van klonen als een middel om ernstige ziektes bij mensen te bestrijden, lijkt het erop ,,dat gekloonde dieren gevoeliger zijn voor sommige ziektes''.