Gebrek aan euro's bij benzinepompen

Verscheidene tankstations gaven gisteren hun klanten guldens terug in plaats van euro's als wisselgeld. Pomphouders zien zich hiertoe gedwongen nu ze door de kleinere eurocoupures heen zijn. De belangenvereniging van tankstations Beta, die 1.200 pompstations in Nederland vertegenwoordigt, sprak gisteren zijn verontrusting hierover uit.

De Beta zegt dat veel tankstations niet anders kunnen dan in guldens terug te betalen. Menige klant betaalt relatief kleine aankopen met grote eurobiljetten. ,,We zijn het zat om een glimmende minister Zalm op televisie te zien die zegt dat het allemaal zo goed gaat'', aldus Beta-bestuurder E. Schuitema. ,,Het water staat de tankstations tot aan de lippen. Het is de bedoeling dat guldens uit de roulatie verdwijnen. Maar op deze manier komt daar niets van terecht.''

De Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie zegt in een reactie juist geen problemen meer te kennen met de euro. Adjunct-directeur J. van der Steen meent dat de aanvoer van wisselgeld inmiddels goed verloopt. ,,Na de eerste dag waarin veel mensen nog met grote coupures betaalden, is ons beeld nu buitengewoon positief.'' De vereniging bestaat uit de zes grote benzinemaatschappijen in Nederland met gezamenlijk 2.500 pompstations.

,,Met de hakken over de sloot.'' Zo typeerde een woordvoerster van de supermarktorganisatie CBL gisteravond de situatie rond het wisselgeld in de supermarkten. ,,Door extra leveringen hoefden caissières vandaag slechts incidenteel guldens terug te geven als met euro's was betaald.'' Eerder op de dag luidde het CBL nog de noodklok. Volgens adjunct-directeur R. Roorda van het CBL zouden in de loop van de dag ,,honderden supermarkten'' noodgedwongen tot deze stap overgaan. Alleen noodtransporten – vooral van biljetten van 5, 10 en 20 euro – zouden een omvangrijk tekort aan wisselgeld kunnen voorkomen.