Friesinger als enige onder 40 seconden

De Duitse schaatsster Anni Friesinger deed gisteren op de 500 meter wat van haar verwacht mocht worden. Op de openingsafstand bij de Europese kampioenschappen in Erfurt legde de huidige wereldkampioene allround uit Inzell de kortste afstand als enige vrouw onder de veertig seconden af, 39,67.

Alleen op de eerste honderd meter reden haar landgenote Claudia Pechstein en Tonny de Jong net zo snel als Friesinger (10,87). Ze eindigden achtereenvolgens op de tweede en derde plaats. Pechstein in 40,16, De Jong in 40,17.

Vandaag rijden de vrouwen de 1.500 en de 3.000 meter, morgen de afsluitende 5.000 meter. De Jong was tevreden met brons en gaat ervan uit ,,dat het nog wel spannend kan worden''. Dat geldt dan vooral voor de strijd om de derde plaats. Die zal zich volgens De Jong wellicht afspelen tussen haar, Renate Groenewold (vijfde in 40,69) en Barbara de Loor (zesde in 40,92).

Het gevecht om de Europese titel zal zich afspelen tussen de twee Duitse vrouwen, zo is de algemene verwachting. Normaal gesproken zijn zij te sterk voor de rest van het deelnemersveld.

Friesinger zag haar kansen op de Europese titel bijna in rook opgaan toen ze gisterochtend tijdens de training onderuit werd gereden door haar landgenoot Rene Taubenrauch. Dat gebeurde op het moment dat ze een proefstart maakte. Huilend, met een zere pols en schade aan haar carbonschaatsen, verliet ze de baan.

Vorig jaar ging Friesinger tijdens de EK op de 500 meter onderuit en daarmee was haar toernooi in Baselga ten einde, vandaag begint ze als leider in het klassement en als titelfavoriete aan de 1.500 meter.