FIJN! REORGANISATIE!

Het klinkt wat zweverig, maar wie een reorganisatie positief tegemoet treedt, heeft kans er zijn voordeel uit te halen. Bedrijven kunnen in goede tijden nog al eens lui worden. De noodzaak kritisch te kijken naar het functioneren of de wensen van werknemers is niet zo prangend. In slechte tijden moet een directie selecteren: aan wie hebben wij nog iets en hoe halen we uit die mensen het beste naar boven?

Gedwongen ontslagen zullen zo min mogelijk vallen. Voor wie nog enige toekomst binnen het bedrijf heeft, wordt veel georganiseerd, zoals opleidingen om de werknemers geschikt te maken voor een nieuwe functie. Die opleiding is nooit weg.

Een sociaal plan verplicht een werkgever zijn best te doen werknemers zo goed mogelijk te begeleiden na een reorganisatie. Speciale bemiddelingsbureaus krijgen de taak werknemers te interviewen over hun wensen en mogelijkheden. Dat kan confronterend zijn, maar het zou ook heel goed kunnen dat er een wereld voor de werknemer opengaat. Want hoe vaak wordt hij gedwongen eens goed na te denken over wat hij werkelijk wil?

Maar ook wie wel definitief de deur gewezen wordt, kan nog een slaatje slaan uit de kommer en kwel van het bedrijf. De rechter kán bepalen dat de werkgever een financiële vergoeding moet betalen aan de ontslagen werknemer. Op www.ontslagnet.nl staat een chekcklist die aangeeft of er recht is op een `gouden handdruk'. Doorklikken naar ontslagrecht levert een formule op om de vergoeding te berekenen. Wie weet: kassa! En dan op je gemak op zoek naar een nieuwe, véél leukere baan.