FBI helpt Suriname niet

Nederland is voorlopig de enige buitenlandse mogendheid die rechtshulp zal geven aan Suriname in het onderzoek naar de `Decembermoorden'. Een tweede rechtshulpverzoek in de zaak, dat Suriname aan de Verenigde Staten had gedaan, zal niet worden ingewilligd. Dat hebben justitiebronnen in Paramaribo desgevraagd bevestigd.

Suriname deed deze zomer rechtshulpverzoeken aan zowel Nederland als Amerika in de Decembermoorden-zaak. Aan de VS werd om technische bijstand bij het forensisch onderzoek gevraagd. Achtergrond daarvan was vooral dat Amerikaanse betrokkenheid bij het onderzoek minder gevoelig zou liggen dan Nederlandse bemoeienis. Maar de Amerikaanse federale politie FBI heeft Suriname onlangs formeel laten weten dat er, vanwege de gebeurtenissen na 11 september, ,,voorlopig andere prioriteiten'' zijn. Daardoor zal de technische bijstand toch van Nederland komen. Het ministerie van justitie bevestigde gisteren dat de verzoeken om rechtshulp zijn ingewilligd. Daarbij gaat het overigens niet alleen om het verlenen van technische bijstand, maar ook om het horen van getuigen op Nederlands grondgebied door de Surinaamse politie.

Een speciaal team is al een jaar bezig met naspeuringen naar de Decembermoorden uit 1982, waarbij vijftien opposanten van het toenmalige Militair Gezag werden doodgeschoten. Het Surinaamse openbaar ministerie moet de moorden op last van het Hof van Justitie vervolgen.