Einde van Herman is nabij

Het einde van stier Herman dreigt. Pharming, het Leidse bedrijf dat eigenaar is van de beroemde genetisch gemanipuleerde stier en van twee gekloonde koeien Holly en Belle, kan het onderhoud (zo'n 36.000 euro per jaar) niet langer bekostigen.

Doordat Pharming momenteel in surséance van betaling verkeert, heeft het bedrijf ook de tentoonstelling van een levende stier Herman in het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden geschrapt. Pharming beloofde Naturalis dat de drie dieren naar Leiden mochten verhuizen om opgenomen te worden in de collectie van het museum. Het bedrijf zou dan bijdragen in de kosten. Herman moest het boegbeeld worden van een tentoonstelling over biotechnologie, dit voorjaar.

De drie dieren blijven nog even op de boerderij in Polsbroek, zegt Rein Strijker, woordvoerder van Pharming. ,,Herman, Holly en Belle zijn onze huisdieren geworden; Pharming heeft er geen zakelijk belang bij om deze dieren te houden. Maar nu is onze belangrijkste zorg dat wij ons bedrijf overeind houden.'' Alleen extra geld of een goedkopere oplossing voor de huisvesting kan de dieren redden.

Een afspraak blijft staan, aldus Strijker: ,,Als Herman doodgaat, mag Naturalis zijn lichaam hebben om op te zetten.'' Het museum is daar overigens niet op voorbereid, zegt Hans Dautzenberg van Naturalis.,,We zullen daar ontheffing voor moeten aanvragen, want genetisch gemanipuleerde dieren moeten officieel vernietigd worden na hun dood.''