Eerbetoon aan groot voorbeeld

,,Voor meer dan een halve eeuw was Freddy Heineken een actieve en gerespecteerde leider in de wereldwijde bierindustrie. Niemand heeft ons meer geleerd over uitbreiding van marktaandeel dan hij. Onze industrie zal hem missen, zijn creativiteit en zijn dynamische leiderschap.'' Dat zegt August A. Busch III, voorzitter van de raad van bestuur en president-directeur van Anheuser Busch (Budweiser), de grootste bierbrouwer ter wereld. (Viktor Frölke, New York)

,,Heineken gold voor iedereen in het biervak als een opvallende persoonlijkheid en een groot visionair.'' Dat zegt Axel Meermann, woordvoerder van Brau Holding International, een joint venture van Heineken en de Bayerische Brau Holding. Volgens Meermann gold Heineken als hét grote voorbeeld voor de branche wereldwijd. ,,Hij ontdekte als eerste dat een merknaam een wereldwijde betekenis kan hebben. Daarin was hij zijn tijd ver vooruit: in het geloof in de kracht van een merk, in dit geval zijn eigen achternaam. Bovendien bewerkte hij zeer vroeg buitenlandse markten op een manier die in veel industrietakken en zeker in de brouwerijwereld pas later opgang deden.'' (Michel Kerres, Berlijn)

Ook Interbrew ( Oranjeboom, Dommelsch en Hertog Jan) is Heineken erkentelijk. ,,Hij heeft heel wat gedaan voor het imago van het Nederlandse bier. Daardoor is Nederland nu de grootste bierexporteur ter wereld.''

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) geeft geen informatie over wat koningin Beatrix doet in de richting van de familie Heineken. De koninklijke familie en de familie Heineken beschouwen hun vriendschap als een privé-aangelegenheid, aldus gisteren de RVD tegen het ANP.