De schok

Skidoden lijken een onvermijdelijk gevolg van hoge snelheden op een steile helling. In janauri 1994 was de Oostenrijkse Ulrike Maier slachtoffer bij een wereldbekerwedstrijd in Garmisch-Partenkirchen. Ze vloog met 105 kilometer per uur uit de bocht en kwam tot stilstand tegen een paal waaraan de electronische tijdwaarneming was bevestigd. Ze brak haar nek en scheurde een hoofdslagader. De 26-jarige Maier werd meteen klinish dood verklaard. Ze had de organisatie nog gewaarschuwd voor het ijzige parcours, dat was afgezet met twee rijen strobalen van een meter breed en vijftig centimeter dik.

Een onderzoek wees uit, dat een wig in de sneeuw haar fataal werd. Maier had tien dagen eerder haar afscheid aangekondigd. Ze wilde een maand later bij de Winterspelen in Lillehammer nog een olympische medaille behalen en daarna tijd besteden aan haar vijfjarige dochter. Die zat in 1989 nog in haar buik, toen ze haar eerste wereldtitel behaalde. Nadat de vriend van de overledene de wedstrijdorganisatie had aangeklaagd wegens grove nalatigheden, kreeg de dochter van Maier 320.000 euro schadevergoeding. In de skiwereld kwam een discussie op gang over de veiligheid van de sport. Zonder resultaat, gezien de zware ongelukken die zouden volgen.

Zo overleed de Française Regine Cavagnoud eind vorig jaar na een valpartij op de piste.

Dit is de 23ste aflevering in een serie over schokkende sportmomenten.