De kraag is bont

Wat dragen mensen op straat? Jetty Ferwerda en Peter Stigter (foto's) vergelijken wat de mode voorschrijft met wat mensen aantrekken.

Echt bont is nog steeds politiek incorrect om te dragen, maar op straat zie je op het moment massa's nep- of tweedehands echt bont: vooral bij kragen en manchetten, als randjes langs zakken en naden of elleboogstukken. Niet alleen vrouwen doen er aan mee, ook mannen hullen zich steeds vaker in de warmte van iets dat op een vacht lijkt. En wie je er – in dit geval in Den Bosch – ook over aanspreekt, bijna iedereen voegt er gehaast aan toe dat het `niet echt' is.

In Milaan en Parijs lijkt bont de laatste paar modeseizoenen weer helemaal geaccepteerd. Het aloude bontmodehuis Fendi beleeft een ware revival en zelfs politiek correcte mannequins, die eind jaren tachtig nog weigerden bont te showen, dragen nu zonder morren de duurste bontcreaties op de catwalks. Toch is er in de internationale modewereld nog discussie over bont, zeker nu er steeds meer prachtig nepbont wordt geproduceerd dat niet van echt te onderscheiden is. Ontwerpster Stella McCartney, de dochter van ex-Beatle Paul en een fel tegenstander van echt bont, liet in haar laatste najaarscollectie voor het modehuis Chloé zien dat namaak ook mooi, luxe en warm kan zijn.

In de wintercollecties zit altijd wel wat bont, maar dit seizoen is het wel heel sterk aanwezig. Van lange lammycoats tot taillekorte jacks met bont gevoerd of met een randje bont afgezet. Wat vorige winter voorzichtig begon met de sjieke bontkraagjes en -sjaaltjes – de peperdure exemplaren van Prada waren niet aan te slepen – heeft op straat geleid tot tweedehands manteltjes van konijnenbont en Afghaanse jassen met langharige schapenvacht.