Bosbranden rond Sydney houden onverminderd aan

Veertien brandweerlieden zijn gisteren op het laatste moment bevrijd toen zij tijdens bluswerkzaamheden in de Blue Mountains, ten westen van Syndey, door vuur werden ingesloten. De Erickson Air-crane blushelikopter, die 9.000 liter water zeer gericht kan laten vallen, wist een opening in de vlammenzee te creëren, waardoor ze konden ontsnappen. Elders in het gebied raakte een brandweerman gewond.

De Australische autoriteiten hebben in de VS twee extra Air-cranes besteld, maar die kunnen door hevige sneeuwstormen in Oregon voorlopig niet naar Australië worden overgevlogen.

in Australië zelf verwachten meteorologen voorlopig geen verandering in de weersgesteldheid, die voor de al sinds Kerstmis woedende bosbranden zeer ongunstig is. De wind is niet, zoals eerder verwacht, naar het oosten gedraaid, waardoor vochtiger lucht zou zijn aangevoerd. Voor maandag wordt verwacht dat de maximum temperatuur wel eens boven de veertig graden zou kunnen uitkomen. Het heeft al zestien dagen niet geregend aan de Australische oostkust.

Toch valt de materiële schade tot nu toe mee. Deskundigen ramen die voorlopig op 70 miljoen Australische dollar (bijna 40 miljoen euro). De laatste keer dat het land door zeer zware en langdurige bosbranden werd getroffen, in 1994, bedroeg de totale schade uiteindelijk 56 miljoen dollar.