Bisschop Punt niet welkom

Bisschop Punt van Haarlem was begin deze week niet welkom bij de herdenkingsbijeenkomst van de cafébrand in Volendam. Pastoor J. Berkhout van de Vincentiusparochie in het dorp heeft gehoord dat ouders van slachtoffers het moeilijk vonden dat de bisschop daarbij aanwezig zou zijn.

Ook heeft hij vernomen dat een van de ouders de bisschop heeft gebeld met het verzoek om niet te komen. Waarom dat gebeurde, is niet duidelijk. ,,De bisschop heeft kennelijk de conclusie getrokken, want hij is niet geweest'', zei Berkhout gisterochtend in het RKK/KRO-radioprogramma Andersdenkenden. ,,Voor mij was hij welkom, hij is uiteindelijk de bisschop van Haarlem'', voegde hij eraan toe. Volendam valt onder het bisdom Haarlem.

De bisschop bevestigt dat een van de ouders hem begin december heeft verzocht niet naar Volendam te komen. ,,Men wilde de herdenking graag in eigen gemeenschap houden. Er zouden immers ook geen andere autoriteiten uitgenodigd worden'', aldus een verklaring van het bisdom. Punt had de afspraak gemaakt om oudejaarsdag naar de parochie Maria Sterre der Zee in Volendam te gaan. Hulpbisschop Van Burgsteden zou die dag naar de Vincentiuskerk komen.

Maar de betrokken pastoors achtten het beter dat ze niet aanwezig zouden zijn in verband met het besloten karakter van de vieringen. Punt had ook voor 1 november (Allerheiligen), 2 november (Allerzielen) en 24 december (kerstnachtmis) zijn medewerking aan een herdenkingsbijeenkomst toegezegd.

Maar Berkhout zegde die afspraken voortijdig af. ,,Telkens was pastoor Berkhout tot de conclusie gekomen dat het pastoraal gezien beter was dat hij zelf in zijn gemeenschap voor zou gaan'', schrijft het bisdom.

De bisschop wijst er verder op dat hij na de ramp drie keer een bezoek heeft gebracht aan Volendam en dat hij en anderen van het bisdom Berkhout hulp hebben aangeboden. ,,Steeds was het antwoord: Dit lost Volendam zelf wel op. Dat hebben de bisschop en zijn medewerkers gerespecteerd.''