Bergholt

Afgelopen herfst, tijdens het WK in Parijs, liep ik Michael Courtney tegen het lijf. Courtney, een Australiër die zich in Londen in zijn levensonderhoud voorziet aan de robbertafel, liet mij twee spellen zien. Allereerst:

♠ B 7 5

♡ 8 2

♦ V B 8 6 4

♣ B 8 3

♠ V 6 2

♡ A H 9

♦ A H 7 3

♣ V 7 5

Hoe hopeloos is 3SA nadat west met harten is gestart? Als de ruiten 2-2 zitten, heb je een kans. Je wint de uitkomst, slaat ♦AH en speelt een zwarte vrouw voor.

Als die kaart houdt, doe je hetzelfde met je andere vrouw. Die houdt ook, want de tegenstanders denken dat je een entree naar de ruitens op tafel probeert te creëren. Daarna claim je negen slagen.

Vervolgens:

♠ A 6 2

♡ V B 10 9 4 2

♦ A 7

♣ 8 5

♠ 7 3

♡ A

♦ H 9 5 3 2

♣ A 9 6 4 2

Dit keer start west met schoppen tegen 3SA. Je moet van de hartens leven, maar de tafel komt een entree te kort. Echter: duik de schoppens twee keer en hoop dat ze de kleur doorspelen. In dat geval ontdoe je je van ♡A en hoop je dat ♡H niet bij de vijfkaart schoppen zit.

Beide handen komen uit Ernst Bergholts Royal Auction Bridge (1912), volgens Courtney het beste afspelboek ooit. En dat vijftien jaar voor de geboorte van bridge in zijn huidge vorm.

Het maakte Courtney alleen maar nieuwsgieriger naar de persoon van Bergholt. Wie was hij en vooral, uit welk land kwam hij? Deze vragen zijn tot op heden onbeantwoord gebleven. In Londen had in ieder geval nog niemand van hem gehoord.

U wel? Ik hoor het graag: jvcleeff@xs4all.nl.