Ambassadeur van Talibaan uitgeleverd

De voormalige ambassadeur van de Talibaan in Pakistan, mullah Abdul Salam Zaeef, wordt door Pakistan uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De ambassadeur genoot na de aanslagen op New York en Washington van 11 september enige weken wereldwijde bekendheid door de dagelijkse persconferenties die hij vanuit Pakistan namens het Talibaan-bewind gaf. Hij heeft na de val van de Talibaan politiek asiel aangevraagd in Pakistan. Zaeef's neef, Hamid Ullah, heeft gemeld dat de voormalige ambassadeur donderdag uit zijn huis in Islambad is meegenomen. ,,Sindsdien hebben wij niets meer van hem gehoord.''

Pakistan heeft tevens toegezegd een van de ,,top twintig'' van Al-Qaeda leiders over te dragen, zo zeiden anonieme Amerikaanse functionarissen gisteren. Het gaat om Ibn Al-Shayk al-Libi, die de trainingskampen van Bin laden in Afghanistan zou hebben geleid.

De jacht op strijders van Al-Quada en de Talibaan gaat intussen onverminderd door. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen voerden gisteren opnieuw een bombardement in het oosten van Afghanistan.

Bij gevechten in dat gebied werd gisteren ook een Amerikaanse commando gedood, de 31-jarige sergeant Nathan Ross Chapman. Hij is het eerste slachtoffer door vijandelijk vuur sinds de aanvallen in oktober begonnen. Tien andere Amerikanen zijn door eigen vuur en ongelukken om het leven gekomen. De omstandigheden rond zijn dood zijn nog onduidelijk. Generaal Tommy Franks, die de operatie in Afghanistan leidt, zei dat het om een `Groene Baret' ging die samen met Afghaanse strijders in de buurt van de stad Khost op zoek was naar Osama Bin Laden.

Talibanleider mullah Omar is nog altijd voortvluchtig. ,,Als Omar was aangehouden zou ik het weten'', zei premier Karzai gisteren. De Afghaanse minister van Wederopbouw, Mohammed Amin Farhang, had eerder voor de Duitse televisie gespeculeerd over de arrestatie van Omar. Karzai herhaalde dat zijn regering de leider van de Taliban aan de VS wil overdragen.

Na lang touwtrekken is gisteren officieel een akkoord over de internationale vredesmacht (ISAF) voor Afghanistan ondertekend door de Britse generaal John McColl en de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken Yunis Qanuni. Behalve de omvang van de vredesmacht en de duur van de stationering vormde ook de eerbiediging van de islamitische wetten lange tijd een struikelblok. Alcoholgebruik en mogelijke seksuele relaties tussen buitenlanders en Afghanen zijn uitvoerig besproken.