Aanslag VS zal recessie verkorten

De aanslagen van 11 september hebben nauwelijks invloed op de Amerikaanse conjunctuur. Zij zijn niet de oorzaak van de recessie. Die was al eerder begonnen en zal juist verkort wortden door de gebeurtenissen.

Dat stelde beleggingsexpert J. van Duijn van Robeco gistermiddag op een persbijeenkomst. Robeco is met 110 miljard euro beheerd vermogen de grootste beleggingsinstelling van Nederland.

Van Duijn constateert dat sinds de aanslagen de rente in de Verenigde Staten viermaal is verlaagd, de olieprijs sterk gedaald en de Amerikaanse regering steunmaatregelen heeft aangekondigd die circa 1 procent van het bruto binnenlands product vertegenwoordigen. Die krachten winnen het volgens Robeco's directeur beleggingen van het geslonken vertrouwen van de Amerikaanse consument. Volgens van Duijn is ,,het meest waarschijnlijk'' dat de recessie in de VS in de eerste helft van dit jaar zal eindigen, wellicht omstreeks maart/april.

Van Duijn baseert zijn optimisme op de aantrekkende graadmeters voor de voorraden en levertijden. Een krachtig herstel zal het volgens Robeco evenwel niet worden, omdat de werkloosheid waarschijnlijk nog zal toenemen en de bestedingen van consumenten eerder nog wat zullen dalen.

De groei in Europa zal pas later aantrekken. Robeco verwacht dat pas in het vierde kwartaal van dit jaar de bodem van de economische cyclus zal worden bereikt. Volgens Van Duijn is dat niet verwonderlijk: de recessie zette in de VS ook een half jaar eerder in.

Doordat de beurs doorgaans vooruitloopt op de ontwikkelingen in de economie, is de vermogensbeheerder van Robeco positief over de vooruitzichten van de aandelenmarkten. Sinds het dieptepunt van 21 september 2001 is de AEX-index, de toonaangevende barometer van de Amsterdamse beurs, met 28 procent gestegen. Koersstijgingen vanaf de bodem met 60 procent zijn volgens Van Duijn niet ongebruikelijk in de eerste fase van een nieuwe bull-markt. ,,Het jaar 2002 zou een goed jaar voor aandelenbeleggingen moeten worden.'' Een slotstand van 600 punten voor de AEX-index is in de ogen van Robeco haalbaar, wat een stijging van 20 procent ten opzichte van eind vorig jaar zou betekenen. Gisteren sloot de beursgraadmeter net onder de 500 punten.

Door de sterk terugvallende inflatie in het eurogebied zou de marktrente – momenteel 5 procent – dit jaar kunnen dalen. ,,Een niveau van 4 procent in 2002, of zelfs pas 2003, is haalbaar.'' Van Duijn rekent op een krachtig wereldwijd economisch herstel in 2003.