48 uur in

Aan een baai aan de noordkust van Sicilië ligt Palermo, hoofdstad van het grootste Italiaanse eiland, midden in de Middellandse Zee. Joyce Roodnat verbleef er een weekend en noteerde waar je het beste kunt winkelen en eten. Voortaan elke veertien dagen in de bijlage `Leven &cetera' een 48-uur stedentrip, en om de andere week een langer reisverhaal.

WANNEER GAAN?

De beste tijd om naar Palermo te gaan is het voorjaar, als het nog niet te warm is en het licht mooi helder, of in de herfst, als het licht de stad poederig geel maakt.

GRIEZELEN

Convento dei Cappuccini. Rond de 8.000 verdroogde lijken liggen en hangen in de kelders van het Capucijnerklooster aan de Via Pindemonte. Tot voor een jaar of vijftig kregen ze van hun familie jaarlijks nieuwe kleren, dus ondanks stof en kalk zien sommigen er keurig uit. Anderen proberen net te doen of hun rafels cachet geven. Aan deze eeuwenoude methode van lijkbezorging kwam in 1881 door plaatsgebrek een einde waarna de catacomben een bezienswaardigheid werden die griezelig fascinerend is. Loop tien minuten door de lange schemerige gangen en herken plotseling evenbeelden van buren, vijanden en vrienden.

WINKELEN

Via Vittorio Emmanuele. Oergezellige, aangenaam slordige winkelstraat met veel kleine boekhandels, pastaspeciaalzaken en herenkapsalons die een theater op zich zijn. Als toegift passeer je de kathedraal, een prachtig donkergeel gevaarte in vele stijlen achter een moors plein, Piazza Cattedrale. Beter niet naar binnen gaan, het interieur is somber en valt tegen, maar vooral genieten van de buitenkant. Deze straat kruist de Via Roma, ook een authentieke winkelstraat, met veel koekjesbakkers en kruideniers. Blijf angstvallig op de stoep, deze straat is veel drukker dan de Vittorio Emmanuele, met langsrazend verkeer.

ETEN

Restaurant Shangai. Op een smal terras op de eerste etage aan de Vicolo dei Mezzani eet je heerlijk, puur Palermitaans voedsel (vis, veel vis, vooral de `mista' is niet te versmaden, met pijlinktvis en gevulde sardines) met uitzicht op de Vuccirìa, de mooiste meeste authentieke markt van Palermo. De eigenaars zitten binnen, naast de keuken, aan een grote tafel met het hele gezin. Grootvader Basile is een dichter, die bescheiden lacht als zijn dochter dat prijsgeeft. Het beste is er te eten bij zonsondergang, als het donker wordt en beneden de marktkramen hun lampen aansteken waarmee plein en straatje erachter worden omgetoverd tot een filmset uit de jaren vijftig. Jongens wandelen arm in arm, junks laten hun honden uit, jeugd

UITGANGSPUNT SIGHTSEEING

Quattro Canti. Dit razend drukke verkeersknooppunt midden in de stad met zijn imposante palazzo-gevels dateert van 1608. Welke kant je ook oploopt, het is altijd goed: elke straat voert naar bezienswaardigheden, onder andere het nabijgelegen Piazza Bellini met mooie mozaïeken in de Martorana.

ZONDAGOCHTEND

's Zondags is het druk en eigenlijk erg gezellig in de dodenstad van het Convento dei Capucini (Via Pidemonte), een begraafplaats met marmeren optrekjes en prachtig onderhouden graven met monumentale stenen langs smalle statige lanen. Vrouwen schrobben het graf van hun vaders of mannen, mannen zitten in het zonnetje een krantje te lezen op het graf van moeder de vrouw. Iedereen kent iedereen en een praatje is snel gemaakt. Giuseppe Tomasi di Lampedusa, auteur van De tijgerkat (1958), de roman die de ziel van Sicilië blootlegde, rust er ook.

NIET DOEN

Teatro dei puppi. Het marionettentheater is duur en valt tegen. Wereldberoemd, dat wel, en zo wordt het ook op elke straathoek aangeprezen. Maar toch is het niet meer dan stijf harkerig gedoe met mensgrote poppen die met stokken worden bewogen. Het is vijf minuten curieus, dan wordt het eentonig.

WEL DOEN

Scheren. Bijvoorbeeld bij parrucchieri per uomo da François, eigendom van de gebroeders Ettore en Claudio, Via Vittorio Emmanuele 248. Iedere Siciliaan weet hoe aangenaam het is om, voor je aan tafel gaat, te worden geschoren en geknipt. Voor vrouwen is het een weergaloos schouwspel om te zien hoe hun man of vriend onder het mes gaat.

HOE KOM JE ER?

Vanuit Amsterdam, Schiphol, kun je met tussenstops in Rome of Milaan in ruim vier uur naar Palermo vliegen. Met onder meer KLM, Lufthansa en Volare Airlines die een tussenstop maken in Rome, retour vanaf 434 euro. Een van de goedkoopste retourvluchten (vrijdag heen, zondag terug) biedt Alitalia, met tussenstop in Rome, vanaf 416 euro. Alitalia en Air Europe vliegen via Milaan op Palermo, retours vanaf 543 euro.

Boeken kan via internet, bijvoorbeeld via www.ebookers.com, tel. 020-4626327 of www.travelbrokers.nl. Zoek voor beschikbare vluchten en laagste prijzen op bovengenoemde websites. Ook op onder meer www.kras.nl zijn reizen naar Palermo te boeken, als onderdeel van 8-daagse Sicilië-toer, 544 euro.