Zegevierende crew trotseert blessures en niersteenaanval

Assa Abloy heeft de derde etappe van de Ocean Race gewonnen. De Zweedse boot was eerste bij de pitstop in Hobart en eerste bij de finish in Auckland. Dankzij een gewaagde koers.

,,Ik ben vooral waanzinnig opgelucht'', hijgde navigator Mark Rudiger van de Zweedse Assa Abloy gisteravond na aankomst in het Nieuw-Zeelandse Auckland. Daar was zijn boot zojuist als winnaar van de derde etappe in de Ocean Race afgemeerd. ,,De druk was zo enorm hoog'', vervolgde Rudiger. ,,Behalve dat we de hete adem van de Amer Sports One in onze nek voelden, hadden we drie zieke bemanningsleden aan boord.''

Voordekker Jason Carrington lag dagenlang met hoge koorts in een kooi; op afstand luidde de diagnose nierstenen. Stuurman Magnus Olsson bezeerde rug en ribben bij een harde smak. Op doktersadvies moest hij benedendeks blijven. De Spanjaard Guillermo Altadill klaagde over buikpijn, waarschijnlijk een infectie.

Ondanks die vermindering van mankracht een team bestaat uit twaalf bemanningsleden en de grillige weersomstandigheden wist de Assa Abloy een knappe overwinning te behalen. Die kwam net op tijd voor het veelgeplaagde team, dat eind september als een van de favorieten startplaats Southampton verliet, maar in de eerste twee etappes matige prestaties leverde.

De wederopstanding van het team was al zichtbaar in het eerste gedeelte van deze etappe, waarbij de vloot van de Ocean Race deelnam aan de beruchte race Sydney-Hobart. De Assa Abloy won de sprint van Australië naar de Tasmaanse hoofdstad en kon zodoende als eerste na de verplichte pitsstop van 3,5 uur de haven weer verlaten.

Na Hobart lag het team vrijwel continu op kop. De winnende zet kwam al vroeg in de Tasmaanse Zee, toen de Zweedse boot als enige in de vloot voor een noordelijke optie koos om het uiterste puntje van Niew Zeeland aan te zeilen. Die keuze deed aan wal veel stof opwaaien; was de Assa Abloy niet al twee keer eerder, zowel tijdens de eerste etappe onder leiding van schipper Roy Heiner en later, na diens ontslag tijdens de twee etappe onder leiding van de nieuwe schipper Neil McDonald, door zo'n afwijkende routekeuze flink de fout ingegaan?

Rudiger werd zelfs een onbezonnen gokker genoemd. De persoon in kwestie reageerde op hoge poten. ,,Bekentenissen van een maffe gokker'', schreef Rudiger cynisch in hoofdletters boven zijn dagelijkse e-mail. ,,Excuses dat ik de afgelopen dagen niet schreef, maar ik moest in het reine komen met een persoonlijk probleem. Nu het openbaar is, kan ik weer schrijven.''

Gisteren toonde Rudiger zich een stuk kalmer over het incident: ,,Een beetje controverse is goed voor de wedstrijd. Verder zegt onze eerste plaats genoeg. Deze overwinning smaakt zoet, heel zoet''. Of bleek nieuwkomer Chris Larson als tacticus de ontbrekende schakel in het team te zijn? ,,Zijn invloed is groot geweest'', beaamde Rudiger sportief. ,,De navigatie is zo cruciaal in deze wedstrijd, daar heb je wel drie man voor nodig.''

Terwijl het winnende team de huldigingen in ontvangt nam, finishte de Amer Sports One met co-schipper Bouwe Bekking krap twee uur later als tweede. Toen ontspon zich een spannende eindstrijd tussen de nummers drie (Tyco), vier (Illbruck) en vijf (News Corp), die binnen zes minuten van elkaar finishten na elkaar dagenlang op de hielen te hebben gezeten. Weer een uur later arriveerde de Noorse Djuice Dragons. Het vrouwenteam had toen nog ruim vierhonderd mijl te gaan.

Het Duitse team Illbruck voert nog altijd het algemeen klassement aan. Na drie lange etappes is de Ocean Race precies op de helft van de route. De volgende etappe begint 27 januari en voert de vloot langs Kaap Hoorn naar Rio de Janeiro. ,,Maar eerst even rust'', riepen de zeilers gisteren unaniem. ,,We zijn nog nooit zo moe geweest als na het zeilen van de Sydney-Hobart Race. Slopend.''