Verschillende problemen met euro's

Ondanks de verzekering door de Europese Centrale Bank (ECB) dat de invoering van de euro goed verloopt, tekenen zich toch problemen af, met name in Italië waar het aantal eurotransacties nog steeds laag is.

De Europese Commissie erkende vanmorgen verder dat er in alle twaalf landen van de eurozone problemen zijn met wisselgeld en kleine coupures. ,,Maar het is niet verontrustend'', aldus een woordvoerder. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) klaagde ook over een tekort aan euro's in kas, waardoor sommige winkels nu guldens teruggeven.

De Nederlandse Vereniging van Bankiers spreekt in een reactie over ,,absolute onzin''. Het probleem zal zich vanzelf oplossen zegt de vereniging, aangezien er meer dan voldoende kleine euro-bankbiljetten in omloop zijn gebracht.

De president van de ECB, Wim Duisenberg, zei gisteren: ,,Ik kan zeggen dat de enorme taak van de invoering van de euro tot nu toe soepel loopt, boven onze verwachting en beter dan we konden hopen.'' Ook de Europese Commissie in Brussel sprak haar volle tevredenheid uit over de mega-operatie. Nederland is nu koploper in het aantal tweezijdige eurotransacties, met 75 procent. In de gehele eurozone werd gisteren in 40 procent van de gevallen tweezijdig met euro's betaald, een verdubbeling ten opzichte van een dag eerder.

In Italië echter blijft het aantal betalingen met de euro nog achter. Slechts 25 procent van de Italianen betaalt met de nieuwe munt. Bij Italiaanse banken, stations en postkantoren vormden zich gisteren lange rijen mensen die lires in euro's wilden omwisselen. Burgers klaagden over een tekort aan munten en afrondingen naar boven. In Enna, op Sicilië, bestormden boze inwoners het stadhuis uit woede over een vermeende verhoging van de broodprijs.

Een aantal Italiaanse ministers liet eerder deze week weten eigenlijk geen vertrouwen in de euro te hebben, waarna het ministerie van Buitenlandse Zaken namens premier Berlusconi moest verzekeren dat Rome zich keurig zal houden aan de gemaakte afspraken. Het Italiaanse kabinet is in verlegenheid gebracht door de eigen bewindslieden.

Een topman van de Italiaanse centrale bank zei dat zijn land zich niet een ,,race'' wil laten opdringen door de eurozone, ,,maar ik zou een idioot zijn als ik niet zou toegeven dat we te maken hebben met een aantal terugslagen''.