Verdachte van moord Massoud naar België

De man die enkele weken geleden in Eindhoven werd aangehouden in verband met de moord op de Afghaanse oppositieleider Ahmed Shah Massoud, is gistermiddag aan België uitgeleverd. Dat heeft zijn advocaat vandaag bevestigd.

De politie had de man op verzoek van de Belgische justitie aangehouden. Die onderzoekt de herkomst van de valse Belgische paspoorten die de twee moordenaars bij zich droegen.

Commandant Massoud van de Noordelijke Alliantie in Afghanistan kwam op 9 september om het leven door een aanslag door twee Marokkaanse mannen die zich als journalisten voordeden. Vermoed wordt dat de Talibaan of de terreurorganisatie van Osama bin Laden achter de moord zitten.

Justitie in België onderzoekt de herkomst van de paspoorten. Vast staat dat ze afkomstig zijn van inbraken in de Belgische ambassade in Den Haag en het Belgisch consulaat in Straatsburg.

In België zijn inmiddels enkele personen aangehouden. Volgens de Belgische justitie was ook de in Eindhoven aangehouden man betrokken bij de levering van de valse paspoorten. De man zelf ontkent iets met de kwestie te maken te hebben, aldus zijn advocaat.

In Rotterdam zitten drie mannen vast die ervan worden verdacht valse papieren te hebben gemaakt voor terroristen die banden onderhielden met het Al Qaeda-netwerk van Osama bin Laden. Het is onduidelijk of de Rotterdamse tak contact had met de nu uitgeleverde verdachte.