Topsporter dankzij drie meisjes

De renmens is het debuut van Peter Simon (pseudoniem van Peter Simon Blitz). Blitz is een gerenommeerd sportpsycholoog die sinds 1966 topsporters begeleidt en voor diverse Nederlandse sportbonden werkte. De achterflap suggereert dat De renmens is gebaseerd op Blitz' jarenlange ervaring in de atletiekwereld die hij `van binnenuit kent'. De atletiekwereld komt in De renmens naar voren als een door en door corrupte wereld als het gaat om macht, geld en doping. Maar wat waarheid of verbeelding is, weten we niet zeker. Want op het omslag staat met grote letters `roman'. En op het titelblad heet het `misdaadroman'.

Blitz heeft de thematiek van Ira Levins The Boys from Brazil behendig verplaatst naar het atletiekveld. Viktor Drammer is een jong Duits sprintwonder met het uiterlijk van een edelgermaan. Omdat hij als enige blanke renner onder de tien seconden blijft, dreigt hij de nieuwe held van neo-nazi's te worden die hem `De Blanke hoop' noemen. Om te voorkomen dat zijn carrière een naar bijsmaakje krijgt, wordt de joodse Max Steiner aangetrokken als zijn coach. Hij verneemt dat Viktor de enige vierde generatie-nakomeling is van het Lebensborn project, een eugenetisch fokprogramma opgezet door Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omdat Drammers vader biochemicus is, vreest Steiner dat verdenkingen van genetische doping niet zullen uitblijven. Toch is Drammer clean. Zijn geheim? Seks. Seks verhoogt zijn testoronspiegel en is de natuurlijke doping van de topsporter. Elke dag `verslindt' hij twee of drie meisjes. Omdat het publiek dit moreel zou kunnen afkeuren, moet Steiner zwijgen over de ware toedracht van Viktors succes.

De renmens is een vermakelijke, vlotte en spannende thriller. Beoordeeld naar de maatstaven van een `roman' valt er niettemin genoeg op aan te merken. Blitz wisselt heden en verleden op chaotische wijze af, waardoor je als lezer soms de draad kwijt raakt. Bovendien is hij onstuitbaar wild als het gaat om seksuele fantasieën. Behalve Viktors lusten, worden ook die van Steiner zelf en zijn vriendin Lena, `porno-kunstenares', uitvoerig beschreven, zonder dat deze functioneel blijken voor het verhaal

Daartegenover staat weer dat ethische vraagstukken over sport en doping soepel zijn verweven met de plot. Zullen sporthelden in de toekomst verdwijnen, als blijkt dat de sporter `maakbaar' is geworden? Wie is er schuldig als het om genetische doping gaat: de chemicus, de coach, de sporter, zijn ouders of het publiek, dat topsport wil? Ironisch genoeg doen juist deze passages verlangen naar meer `non-fictie' en minder `roman'. Van iemand die jarenlang mee heeft gedraaid in de atletiekwereld, wil je soms liever dat hij de waarheid onthult dan deze met de verbeelding verhult.

Gevraagd naar een toelichting op de kwalificatie `misdaadroman', zei de auteur onlangs in een interview met de Volkskrant. `Ik heb literaire pretenties. Aan de andere kant: als je een realistisch boek schrijft over de sportwereld, dan wordt het automatisch een misdaadroman.' Dubbelzinniger had hij het niet kunnen uitdrukken.

Peter Simon: De renmens. L.J. Veen, 240 blz. € 15,81