Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de schaarse delfstof coltan in Congo. Deze stof is nodig voor de productie van mobiele telefoons. Daarmee vormen de eigenaren van de coltanmijnen een enorme machtsfactor. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor de nieuwe containerterminal in de Amsterdamse haven en de extreem-rechtse Turkse organisatie Grijze Wolven. Ned.1, 20.30-20.58u.

Nieuws aan tafel. RTL-correspondent Conny Mus, lijsttrekker van Leefbaar Nederland Pim Fortuyn en Nieuwe Revu-journalist Frénk van der Linden discussiëren over de verkiezingen, het conflict tussen Israël en Palestina en de monetaire en politieke eenwording van Europa. RTL4, 22.30-23.30u.

Nova. Onder meer reacties op het overlijden van de 78-jarige Freddy Heineken, de man die het biermerk een wereldwijde faam bezorgde. In 1989 vertrok Heineken als voorzitter van de raad van bestuur. Ned.3, 22.30-23.53u.

DOCUMENTAIRES

Zembla. Over de komst van de euro, vals geld, trainingen voor Hema-personeel, educatieve bijeenkomsten voor bejaarden en de klopjacht op zwart geld. Afl.: Operatie euro. Ned.3, 21.20-22.00u.

KUNST

Oog in oog. Gesprek met de in Portugal wonende dichter Gerrit Komrij. Ned.3, 21.20-22.00u.

FILM

Patch Adams (Tom Shadyanc, 1998, VS). Sentimentele Hollywoodbiografie over Hunter `Patch' Adams, de rebelse vader van alle `clini-clowns', die zich inzette voor de vermenselijking van de ziekenhuismachine. SBS6, 20.30-22.20u.

City Slickers II: The Legend of Curly's Gold (Paul Weiland, 1994, VS). In mechanische vervolgfilm beleven New-Yorkse zakenman Billy Crystal en twee vrienden andermaal een avontuurlijke western-vakantie. Met een paar geslaagde grappen. VRT, 21.35-23.38u.

The Sunchaser (Michael Cimino, 1996, VS). Sentimentele buddy-film annex road movie waarin materialistische arts Woody Harrelson en doodzieke jeugddelinquent Jon Seda nader tot elkaar komen. Net5, 22.15-0.15u.

. The Remains of the Day (James Ivory, 1993, VS). Anthony Hopkins en Emma Thompson zijn voortreffelijk in met flair en zwier gemaakte verfilming van Kazhuo Ishiguro's gelijknamige, met de Booker Prize bekroonde roman, over een butler die zich in de Britse jaren dertig zo volmaakt als butler heeft opgesteld dat hij in 1958 nog steeds niet weet hoe hij moet leven. Canvas, 23.00-1.10u.

Year of the Horse (Jim Jarmusch, 1997, VS). Muziek noch interviews krijgen veel reliëf in film over de tournee in 1996 van rockveteraan Neil Young en zijn band Crazy Horse. Ned.3, 23.20-1.05u.

. Runaway Train (Andrei Kontsjalovski, 1985, VS). Scenario van Akira Kurosawa lag ten grondslag aan Amerikaanse film van Rus Kontsjalovski: een fysiek opwindende, allegorische thriller over twee ontsnapte misdadigers, ingesloten op een op hol geslagen trein. SBS6, 23.25-1.20u.

Shadow Conspiracy (George P. Cosmatos, 1997, VS). Bill Clintons vroegere topadviseur George Stephanopoulos stond model voor hoofdpersoon van actiethriller, vakbekwaam opgebouwd uit louter clichés. Onkreukbare topambtenaar Charlie Sheen weet te veel van een militair-industrieel complot om de president uit de weg te ruimen. BBC1, 0.15-1.50u.

. Easy Rider (Dennis Hopper, 1969, VS). Klassieker met Dennis Hopper en Peter Fonda als gemotoriseerde hippies. Ook met Jack Nicholson, The Byrds en Jimi Hendrix. Net5, 1.05-2.45u.

RADIO

Radio urbania. Gesprek met hoogleraar criminologie Frank Bovenkerk over zijn boek Misdaadprofielen waarin hij de misdaad in multiculturele kringen schetst. 747AM, 18.30-19.00u.

De oplossing van puzzel van 28 december luidt:

De prijzen gaan naar: W. Koch, Amsterdam; J.F. de Vries, Arnhem en E. Lohmann in Beuningen.