Talibaanleider `bereid zich over te geven'

De leider van de Talibaan, mullah Mohammed Omar, zou bereid zijn zich over te geven aan Pathaanse stamleiders in het zuiden van Afghanistan.

Dat heeft een woordvoerder van de inlichtingendienst in het voormalige Talibaanbolwerk Kandahar gezegd. Volgens Nasratullah, die maar één naam gebruikt, zijn er onderhandelingen aan de gang met Talibaangezinde leiders die Omar zouden beschermen in de buurt van Baghran, zo'n 160 kilometer ten noordwesten van Kandahar. Mullah Omar zou worden omringd door ongeveer 1.500 Talibaanstrijders.

De berichten over het lot van Omar blijven echter tegenstrijdig. De gouverneur van Kandahar ontkende dat er wordt onderhandeld over zijn overgave. De Afghaanse interimminister voor de wederopbouw, Mohammed Amin Farhang, zei gisteren dat Omar ,,misschien'' al is gearresteerd. ,,Ik heb gehoord dat mullah Omar is gearresteerd. Ik heb nog geen nadere gegevens'', aldus Farhang tegen de Duitse tv-zender ARD.

Lokale leiders in Baghran zouden willen onderhandelen over de uitlevering van Omar om snel een einde te maken aan de Amerikaanse bombardementen. Die hebben volgens de Afghanen al tot veel burgerslachtoffers geleid.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen hechten weinig waarde aan de uitspraken over mogelijke onderhandelingen. Minister van Defensie Donald Rumsfeld verklaarde in Washington opnieuw dat de Verenigde Staten vastbesloten zijn Omar en Osama bin Laden ,,gevangen te nemen of te doden''.

Honderden Afghaanse strijders en een onbekend aantal Amerikaanse mariniers hebben posities ingenomen in de buurt van Baghran. De Amerikanen hebben de afgelopen dagen verscheidene woningen in de omgeving van de afgelegen plaats doorzocht op mogelijke aanwijzingen die leiden naar de schuilplaats van mullah Omar, en mogelijk ook naar Osama bin Laden.

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben gisteren opnieuw bombardementen uitgevoerd op doelen in het oosten van het land. Het ging onder meer om een voormalige kamp van Bin Laden in de omgeving van Khost. De Amerikanen vermoedden dat Al-Qaeda-strijders zich daar proberen te hergroeperen.

De VS gaan in Afghanistan 30.000 gratis radiotoestellen verspreiden, waarmee de bevolking kan worden geïnformeerd over onder meer de distributie van hulp. De Amerikaanse hulpinstelling USAID heeft dat gezegd.