't Schaep met de 5 pooten naar theater

De tv-serie 't Schaep met de 5 pooten van tekstschrijver Eli Asser, het populairste programma uit het seizoen 1969/1970, krijgt een vervolg in het theater. Het Amsterdams Kleinkunst Festival produceert dit jaar een theaterversie waarin Rob van de Meeberg, Dick van den Toorn en Marjan Luif in de voetsporen treden van de vroegere hoofdrolspelers Piet Römer, Leen Jongewaard en Adèle Bloemendaal.

't Schaep met de 5 pooten speelde zich af in een Amsterdams café en werd vooral bekend van de liedjes op muziek van Harry Bannink. Tot de grootste succesnummers, die ook in de Nederlandse hitparade stonden, behoorden Als je mekaar niet meer vertrouwen kan, We benne op de wereld om mekaar te helpen nietwaar en 't Zal je kind maar wezen. Na acht afleveringen werd de reeks, die tevens de Televizierring won, beëindigd. Twee seizoenen later volgde de serie Citroentje met suiker, min of meer volgens hetzelfde procédé.

Lars Boom, die eerder voor het Amsterdams Kleinkunst Festival voorstellingen schreef over Wim Kan en Johnny Jordaan, schrijft in overleg met Asser een nieuw script waarin de bestaande karakters uit 't Schaep met de 5 pooten na vele jaren weer samenkomen. De voorstelling wordt geregisseerd door Marcel Sijm. Maandag houdt het AKF audities voor drie kleinere rollen.

Het festival brengt in april een hommage aan Eli Asser, die dit jaar tachtig wordt. Ook verschijnt dan een bloemlezing uit zijn liedteksten. Wegens de beschikbaarheid van de drie hoofdrolspelers kan de voorstelling pas begin juni drie keer worden gespeeld in het Nieuwe de la Mar-theater in Amsterdam. Na de zomer, van september tot eind december, volgt een theatertournee van zeventig voorstellingen.