Steeds meer mensen ontvluchten N-Korea

Het aantal Noord-Koreaanse vluchtelingen dat afgelopen jaar in Zuid-Korea is gearriveerd is, vergeleken met het voorgaande jaar, verdubbeld tot 583. Dit heeft de Zuid-Koreaanse geheime dienst bekendgemaakt.

De groei van het aantal vluchtelingen geeft aan dat Noord-Korea steeds grotere moeite heeft de bevolking onder controle te houden na jaren van hongersnood. Om de vluchtelingenstroom naar het buurland China tegen te gaan heeft Noord-Korea recentelijk de grensbewaking versterkt, zo deelde maandag een functionaris van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie mee.

Noord-Koreaanse vluchtelingen nemen de wijk naar China omdat de grens met aartsvijand Zuid-Korea te zwaar bewaakt is, terwijl China vanouds op goede voet staat met Noord-Korea. Het aantal van 583 vluchtelingen, die via een lange omweg door China uiteindelijk per schip of vliegtuig Zuid-Korea weten te bereiken, is dan ook slechts het topje van de ijsberg. Wel is deze top sinds 1998, toen 71 vluchtelingen het zuiden bereikten, jaarlijks verdubbeld.

In 1998 kwamen onderzoekers van een Zuid-Koreaanse hulporganisatie al tot de conclusie dat er zeker 100.000 Noord-Koreaanse vluchtelingen ondergronds leven in China, vaak met steun van de etnische Koreanen in het Chinese grensgebied. Sindsdien kan het aantal slechts gestegen zijn. De Zuid-Koreaanse dominee Benjamin Moon spreekt van een totale desintegratie van de samenleving op het Noord-Koreaanse platteland. Door hongersnood vallen families uiteen en sturen ouders soms zelfs jonge kinderen alleen de grens over, in de hoop dat ze opgevangen worden door etnische Koreanen aan Chinese kant, aldus Moon, die zegt dat veel Noord-Koreaanse kinderen al verscheidene keren hun land zijn ontvlucht. Dominee Moon is voorzitter van de Zuid-Koreaanse Citizens' Alliance for North Korean Human Rights, die zich inzet voor de vluchtelingen.

De Chinese regering erkent de Noord-Koreaanse vluchtelingen niet om de goede relatie met Noord-Korea niet te verstoren. Men jaagt niet actief op vluchtelingen, maar als ze in handen vallen van de autoriteiten worden ze teruggestuurd.