Pakistan pakt weer radicale moslims op

De Pakistaanse autoriteiten hebben in de provincie Punjab meer dan honderd radicale moslims opgepakt, onder wie ook leden van groeperingen die door India worden beschuldigd van de aanslag op het parlement in New Delhi, vorige maand. De afgelopen week waren al tientallen militante moslims van verschillende groeperingen aangehouden. Inmiddels zitten meer dan 200 militanten vast.

De aanhoudingen volgen op een moment dat India en Pakistan proberen een oorlog af te wenden. India heeft na de zelfmoordaanslag op het parlement duizenden militairen samengetrokken in het grensgebied, en eist van de Pakistaanse regering dat zij keihard optreedt tegen de terroristische groeperingen die al jaren een guerrilla voeren tegen de autoriteiten in het Indiase deel van Kashmir.

Hoewel de oorlogsdreiging de afgelopen dagen iets afnam na de arrestaties in Pakistan, waren er vanochtend nog geen aanwijzingen dat de twee regeringsleiders, premier Vajpayee en president Musharraf, elkaar zouden spreken. India heeft steeds gezegd dat overleg met Pakistan pas kan beginnen als Pakistan de terreurbewegingen in zijn land aanpakt.

Vandaag zouden Musharraf en Vajpayee elkaar treffen in de Nepalase hoofdstad Kathmandu op de economische top van zeven landen in Zuid-Azië. De conferentie werd echter uitgesteld tot morgen omdat de Pakistaanse president Musharraf vertraging opliep wegens mist in Peking. Musharraf vliegt via China naar Nepal omdat hij geen gebruik wilde maken van het Indiase luchtruim. India heeft zijn luchtruim gesloten voor Pakistaanse vliegtuigen, al wilde New Delhi een uitzondering maken voor Musharraf. Ook zijn de trein- en busverbindingen tussen beide landen gesloten.

Pakistan noemde de islamitische militanten die vanuit Pakistan operaties voorbereiden in het Indiase deel van Kashmir tot nu toe ,,vrijheidsstrijders''. Desondanks lijkt het erop dat generaal Musharraf een einde wil maken aan hun bewegingsvrijheid. De zaak is voor Musharraf des te ingewikkelder omdat ook een deel van het Pakistaanse leger en de militaire inlichtingendienst ISI de militante moslims steunen.

Pakistan vindt dat India zijn controle over Kashmir moet opgeven en beschuldigt India van grove mensenrechtenschendingen in de overwegend islamitische deelstaat. India vindt dat Pakistan zijn steun aan de separatisten moet opgeven, en zijn deel van Kashmir moet afstaan aan India. Beide landen leven al sinds hun deling in 1947 op voet van oorlog met elkaar, met als belangrijkste twistpunt de controle over deze bergstaat.