Onderzoek in tehuis bejaarden stopgezet

Een intern onderzoek naar vermeende misstanden in het Nijmeegse verzorgingshuis St. Josephshof is stopgezet. Vijf bejaardenverzorgers werden er door een collega van beschuldigd een groep demente bewoners niet correct te behandelen. De overkoepelende stichting Habicura stelde vervolgens de locatiemanager op non-actief en vroeg twee bejaardenverzorgers mee te werken aan een tijdelijke overplaatsing. Hierna meldden alle verzorgers zich vlak voor kerst uit solidariteit enkele dagen ziek. Omdat ook de familie- en de cliëntenraad niet wilden meewerken, zet Habicura het onderzoek niet door.

Het verzorgend personeel heeft een week geleden het werk hervat. De locatiemanager gaat maandag weer aan de slag. Het kort geding waarmee hij wilde aanvechten dat hij op non-actief was gesteld, is vandaag niet doorgegaan.

De interim-managers die de afgelopen weken de leiding hadden, hebben geen strafbare feiten ontdekt. Hun bevindingen zijn volgens Habicura wel zodanig dat ,,onafhankelijke derden'' een vervolgonderzoek moeten doen.

De cliëntenraad werkt daar niet op voorhand aan mee. Volgens woordvoerster M. Peters zijn in het verleden vergelijkbare onderzoeken verricht, met positieve bevindingen. ,,Die zijn allemaal in de prullenmand gegooid. Pas als Habicura ons laat meepraten over de samenstelling van de onderzoekscommissie en de garantie geeft dat dit het laatste onderzoek is, valt er te praten.''

De cliëntenraad beschuldigt Habicura ervan een reden te zoeken om de St. Josephshof te sluiten. Habicura spreekt dit tegen.