NS-personeel optimistisch over Noordzij

Het personeel van de Nederlandse Spoorwegen is `gematigd optimistisch' over de benoeming van ir.K. Noordzij tot directievoorzitter van het spoorbedrijf.

Noordzij was voor deze functie in december benaderd door minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat). Zijn aanstelling geldt voor een half jaar.

De opvolger van NS-topman Huisinga, die eerder deze week ontslag nam, is gisteravond voorgesteld aan de vertegenwoordiging van het NS-personeel. Dat gebeurde door de voorzitter van de nieuwe raad van commissarissen, Rabo-topman en voormalig PvdA-voorzitter W.Meijer, die eerder op de dag – bij machtiging – met zijn collega-commissarissen was geïnstalleerd door enig aandeelhouder Netelenbos.

Meijer houdt de komende zes maanden met vier topambtenaren van Financiën en van Verkeer en Waterstaat toezicht op de gang van zaken bij het spoorbedrijf.

Noordzij is afkomstig uit de wereld van het transport. Hij werkte tot mei vorig jaar bij de vervoersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) en was daarvoor lid van de directie van Schiphol. Hij zal nu de operatie `schoon schip' moeten leiden die de minister direct na nieuwjaar heeft aangekondigd. De dagelijkse gang van zaken bij de spoorwegen moet volgens Netelenbos op veel punten worden verbeterd.

Voorzitter Sweers van de ondernemingsraad zei te verwachten ,,dat Noordzij openingen kan bieden in de conflicten binnen het bedrijf''. FNV-bestuurder Van den Berg waardeert hem ,,omdat hij bekend staat als iemand die een klus afmaakt''. Daarom verwacht Van den Berg dat Noordzij langer aanblijft dan de geplande zes maanden. De nieuwe directeur zelf gaf aan ,,ongelooflijk blij te zijn met de kans om er samen met het personeel tegenaan te gaan''. Hij noemde de NS ,,een sterke organisatie''. Ook de politieke partijen zijn gematigd positief. Het Kamerlid Dijsselbloem (PvdA): ,,Het lijkt me een prima benoeming, ik wens Noordzij alle succes.''

Zijn collega Van Walsem (D66) verwacht dat de politiek de nieuwe directeur ,,de ruimte geeft die ze de vorige directie niet heeft gegeven''.

Netelenbos begon aan de reorganisatie van de NS-top, nadat de raad van commissarissen onder leiding van oud-Philips topman Jan Timmer haar had meegedeeld te zullen opstappen. De commissarissen weigerden Huisinga te ontslaan, zoals de minister had gevraagd. De directe aanleiding was dat de afgesproken punctualiteit over 2001 net niet was gehaald.

portret: pagina 3