Nest vol duivekaters

In de buurt van Zaandam lopen ze met een dikke buik. Niet altijd, maar wel in deze tijd van het jaar. Omdat ze veel gegeten hebben. Ze hebben hun buik vol met duivekaters. Een duivekater kan niet vliegen en heeft ook geen zwarte staart. Het is zelfs helemaal geen dier. Want het is een brood. Een oud brood. Niet het brood zelf maar het recept. Zo oud dat je zo'n brood al tegenkomt op een schilderij uit de zeventiende eeuw, van Jan Steen. Het is een zoet brood dat nog steeds gebakken en gegeten wordt. Tussen Sinterklaas en Driekoningen, dat valt op 6 januari, dat is de tijd om een duivekater tegen te komen.

De duivekater is veel ouder dan Jan Steen. Heel lang geleden, toen er nog echte Germanen rondliepen, werden er broden gebakken in de vorm van een dier. Broden om aan de goden te geven. Zo'n brood kon de vorm van een kat hebben. Andere mensen noemden dat een duivelse kater. Misschien is het echt waar.

Onze duivekater wordt natuurlijk gemaakt van meel. Je begint met vijfhonderd gram mooie witte bloem waar je de inhoud van een zakje gist van zeven gram doorroert. Ook vijftig gram boter, gesmolten maar niet warm meer, en twee deciliter melk.

Nog honderd gram basterdsuiker en vijf gram zout, want zelfs in een zoet brood gaat zout, en het sap van een halve citroen. Alles in een kom. Rustig roeren en dan kneden. Net zolang tot je een dikke bal hebt. Die leg je in de schone kom en die zet je in een grotere kom met warm water. Op een warme plaats en een vochtige theedoek erover. Om het deeg te laten rijzen. Uur wachten en de gerezen grote bal in tweeën verdelen. Nieuw warm water in de onderste kom en nog vijftien minuten wachten.

Van de eerste bal maak je een grote katvorm. Je kunt er ook met een mes in tekenen. Die leg je op bakpapier op een bakplaat en bestrijkt hem met een losgeklopt ei. Helemaal. In de hete oven ermee, veertig minuten op 200 graden. Uit de oven.

Daarna snij je de tweede bal deeg in stukken en maakt er veel kleine kattenvormen van die je net zo bakt als de grote, maar iets korter. Ook ei erop. Heb je nog een nest kleine duivekatertjes. Miauw!