Musea wijzen claim af op werken Albrecht Dürer

Twaalf internationale musea, waaronder Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, weigeren werken van de Duitse kunstenaar Albrecht Dürer (1471-1528) af te staan aan kunstinstellingen in Polen en Oekraïne. Deze instellingen zeggen dat de twaalf musea werken in huis hebben die door de nazi's in de Tweede Wereldoorlog zijn geroofd en eisen die op. Het gaat in totaal om 24 werken van Dürer, die tot de Lubomirski-collectie behoorden en in de oorlog in beslag werden genomen. De Stefanyk Wetenschappelijke Bibliotheek in Lviv (Oekraïne) en het Ossolinski Instituut in Wroclaw hebben de werken geclaimd.

Vertegenwoordigers van de betrokken musea kwamen vorige maand bijeen in New York. J.D. Bindenagel, binnen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken belast met onderzoek naar roofkunst, concludeerde dat de claims niet terecht zijn. De werken zijn na de oorlog teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar prins George Lubomirski, die de kunst op zijn beurt heeft verkocht.

Boijmans Van Beuningen bezit twee van de 24 werken.