Met Bert en Ernie naar De Nachtwacht

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een garderobe. Daar passen ze op je jas terwijl jij in het museum rondloopt. Twee weken geleden moest de meneer die in de garderobe de jassen ophangt heel hard lachen. ,,Wat een kleine jasjes, proestte hij. Die zien we hier meestal niet.'' Het was dan ook een speciale dag in het museum, waar veel kinderen op af waren gekomen: de presentatie van een cd-toer voor kleuters, door Bert en Ernie van Sesamstraat.

In een zaal van het museum verzamelden zich tientallen kinderen. Sommigen hadden zich extra mooi aangekleed. Eén jongetje droeg zelfs een stropdas. Toen kwam er een meneer die een lied had gemaakt. Het Nachtwachtlied. Dat moesten de kinderen leren want dan konden ze het later zingen voor De Nachtwacht, het beroemdste schilderij dat in het Rijksmuseum hangt. Gelukkig was het niet zo moeilijk.

Toen bijna iedereen meezong, zwaaiden twee grote deuren open. Daar waren ze dan: Bert en Ernie! Alletwee hadden ze een koptelefoon op, gemaakt van cd's. In een lange sliert volgden de kinderen en hun ouders Bert en Ernie naar boven, waar de meeste kinderen ook een koptelefoon kregen. Sommigen moesten wachten, want het museum had er zeventig klaargelegd, maar die waren zo op. Wie wel een koptelefoon had, kon een speurtocht door het museum doen. Via een cd hoorde je Tommie, Ieniemienie of Pino vertellen waar je heen moest. En dat was maar goed ook, want voor je het weet verdwaal je in dit museum. Het is net een doolhof hier, zegt Tommie op de cd.

De audiotoer begon voor De Nachtwacht, waar Bert en Ernie werden gefotografeerd en gefilmd voor kranten en televisieprogrammas. De ouders van de kinderen zongen ondertussen het Nachtwachtlied: Weet je wat zo leuk is aan De Nachtwacht, van Rembrandt van Rijn? Veel kinderen wisten dat niet, maar Ziza Wolff (11) wel: ,,Ik heb er een spreekbeurt over gehouden.'' Wat vindt ze zo mooi aan het schilderij? Op sommige plekken is het donker en op andere licht. En er staan niet alleen mannen op, maar ook kinderen. Ze vond het alleen jammer dat er zoveel fotografen voor De Nachtwacht stonden: ,,Zo zie je toch niks?''

De broertjes Fabian (7) en Valentijn (5) Veerman deden de speurtocht hand in hand. In verschillende zalen moesten ze verfspatten zoeken en daar op een knopje van hun cd-speler drukken, waarna een Sesamstraat-figuur uitlegde wat er in die zaal allemaal te zien was. Bij één schilderij, De Staalmeesters, hoorde je zelfs de mensen erop praten. Voor volwassenen bestaan zulke rondleidingen door museums al jaren. Dit is de eerste audiotoer voor kleuters in Nederland.

Wat vonden Bert en Ernie van de presentatie? Eigenlijk hadden ze het te druk voor een interview, maar in een rustig hoekje wilden ze toch wel wat over de dag zeggen. Ernie stak zijn duimen omhoog en ook Bert vond de opening van de cd-toer heel gezellig. Voor alletwee was het de eerste keer in een museum. Bert gaat zeker vaker, zegt hij. Want de schilderijen hier zijn mooi en het is fijn om kinderen te ontmoeten.

Wietske Huizing (5) kwam naar het Rijksmuseum met haar vriendinnetje Charlotte de Weerd (3). Ze vond het vooral leuk om Bert en Ernie te zien: ,,Ik heb ze een hand gegeven.'' Haar zus Suzanne (8) en haar broer Jaap (10) denken dat ze een beetje te groot zijn voor de speurtocht. Jaap: ,,Voor mij is het niet nodig. Ik zou hier ook wel gewoon komen, het is een gezellig gebouw. Maar ik vind het wel een goede truc. Ik denk dat er zo meer kinderen naar het museum gaan en dat is goed voor de directie. Dan krijgen ze meer geld.'' Bert en Ernie een hand geven, wilde hij niet: ,,Sesamstraat is een beetje kinderachtig. Ik heb Ernie wel in zijn neus geknepen.''

De audiotour is te huur voor E1,13. Rijksmuseum Amsterdam, Stadhouderskade 42, tel. 020-6747000, www.rijksmuseum.nl.