Mediahonger

Wordt het Schotse biotechnologiebedrijf PPL Therapeutics, bekend van het gekloonde schaap Dolly, vandaag alsnog gestraft voor zijn mediahonger? Gisteren meldde het bedrijf de geboorte van vijf gekloonde en genetisch gemanipuleerde biggen: Noel, Angel, Star, Joy en Mary. De organen van dergelijke varkens moeten uiteindelijk gebruikt gaan worden voor transplantatie naar de mens, een markt die volgens analisten 11 miljard dollar waard kan worden. Maar PPL Therapeutics publiceert zijn vondst niet in een wetenschappelijk tijdschrift, zoals gebruikelijk is. Het werk is dus niet gecontroleerd door peers.

De koers van PPL Therapeutics ging gisteren hard omhoog, van 55 naar zo'n 73 pence. Maar de Schotten kregen in de namiddag felle kritiek, onder andere van hun Amerikaanse concurrent Immerge Biotherapeutics. De koers van PPL Therapeutics zakte vanochtend weer hard naar zo'n 60 pence.

Immerge Biotherapeutics heeft hetzelfde gedaan als PPL Therapeutics, alleen een paar maanden eerder. Het bedrijf maakte de geboorte van zijn vier gekloonde en genetisch gemanipuleerde biggetjes niet wereldkundig. Het besloot te wachten op de wetenschappelijke publicatie, die vandaag is verschenen in het vooraanstaande tijdschrift Science. Ruim een maand geleden meldde het Amerikaanse bedrijf Advanced Cell Technology met veel bombarie dat het een menselijk embryo had gekloond. Een dag daarna werd het nieuws ontkracht als ,,weinig overtuigend''.

Biotech-bedrijven moeten zich voortdurend bewijzen bij beleggers. Het risico van overdreven en voorbarige berichten groeit. Tijd voor een publicatie-code voor bedrijven?

    • Marcel aan de Brugh