Man vervolgd voor hulp bij zelfmoord

Een 59-jarige man uit het Drentse Nieuw-Annerveen wordt door justitie vervolgd wegens hulp bij zelfdoding. Hij werd vorig jaar in april aangehouden wegens de rol die hij zou hebben gespeeld in het stervensproces van een 81-jarige vrouw uit Groningen.

De verdachte, W.M, is betrokken bij De Einder Noord, een in 1998 opgerichte stichting die mensen informeert en steunt die een einde aan hun leven willen maken. Als `zelfmoordconsulent' voor de stichting was hij aanwezig bij het overlijden van de vrouw.

De 81-jarige Groningse had pillen ingenomen en was daarna gestikt door een plastic zak over het hoofd. Justitie gelooft niet dat de patiënte die handelingen op eigen kracht kan hebben verricht, omdat zij door een hersentumor gedeeltelijk was verlamd aan armen en handen.

M. werd vorig jaar aangehouden op verdenking van levensberoving op verzoek. Hier staat maximaal twaalf jaar gevangenisstraf op. Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek en de reconstructie die op last van justitie heeft plaatsgevonden, is die verdenking teruggebracht tot de beschuldiging van hulp bij zelfdoding. Hiervoor kan hij worden veroordeeld tot drie jaar cel.

Het is de eerste keer dat een zelfmoordconsulent van De Einder Noord wordt vervolgd voor hulp bij zelfdoding. Volgens de advocaat van de verdachte, mr. W. Anker, betreft het een zaak met vooral een principieel-juridisch karakter. Er bestaat nog vrijwel geen jurisprudentie over de vraag welke handelingen wel en welke niet zijn toegelaten bij het verlenen van hulp bij zelfdoding.

De 77-jarige M.P., die eveneens als zelfmoordconsulente is verbonden aan stichting De Einder Noord, wordt door justitie niet vervolgd. Zij was ook aanwezig bij het sterven van de vrouw en werd destijds tegelijk met M. aangehouden, maar wordt niet meer verdacht van actieve hulp bij de zelfdoding. Zij bracht vier dagen in voorarrest door.

De zaak tegen M. dient op 28 maart voor de rechtbank in Groningen.