Leger Israël doodt bij inval lid van Hamas

Kort voor de ontmoeting tussen de Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni en de Palestijnse leider Yasser Arafat is het Israëlische leger vannacht het dorp Tel bij Nablus in autonoom Palestijns gebied binnengevallen.

Terwijl de militaire actie nog aan de gang was, begonnen besprekingen tussen premier Ariel Sharon en Zinni op het landgoed van Sharon in de Negev-woestijn. Volgens Israëlische militaire kringen is bij gevechten in het dorp een gezocht lid van Hamas gedood en zijn twee Hamasleden gevangen genomen. De inval, met tanks en gedekt door helikopters, werd volgens militaire kringen uitgevoerd om een grote aanslag op kolonisten in bezet gebied te voorkomen.

Zinni is deze week na de mislukte bemiddeling van drie weken geleden naar Israël en de Palestijnen teruggekeerd tegen de achtergrond van een sterke vermindering van het Palestijnse geweld. Sedert Arafat in het Arabisch tot een bestand heeft opgeroepen, is het aantal door het Israëlische leger genoteerde Palestijnse acties tegen Israëlische doelen sterk teruggelopen. Israëlische militaire invallen in autonoom Palestijns gebied in de voortgaande jacht op activisten van Hamas, de Islamitische Jihad en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina gaan echter door, zij het minder frequent dan voor de rede van Arafat.

Zinni zet zich in om een duurzaam bestand tussen Israël en de Palestijnen – het plan van CIA-chef George Tenet – te bewerkstelligen op basis waarvan het Mitchell-plan in werking kan worden gezet, dat voorziet in bevriezing van de nederzettingenpolitiek en hervatting van het vredesoverleg. In tegenstelling tot premier Sharon beschouwen de VS het Oslo-akkoord nog als de basis waarop het vredesoverleg moet worden gevoerd en is Arafat de enige relevante Palestijnse leider op dit moment.

Sharon en minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres verschillen diepgaand van mening over de voorwaarden waaronder het vredesoverleg met de Palestijnen kan worden hervat en over de rol van Arafat daarin. Kort voor de komst van Zinni onderstreepte Sharon dat het Tenet-plan pas van kracht kan worden indien de Palestijnen zeven dagen absolute rust in acht nemen. Volgens Peres zijn nog twee of drie dagen rust voldoende om de besprekingen over de uitvoering van het bestand te beginnen. Volgens het persbureau AFP heeft Zinni gisteravond opgeroepen tot onmiddellijke uitvoering van het Tenet-plan.

De krant Ha'aretz meldt vandaag dat de Israëlische nationale veiligheidsraad de regering-Sharon heeft aanbevolen de eerder officieel als irrelevant aangeduide Arafat te laten vallen, van hem een marionet te maken of te vervangen. Een interim-oplossing met Arafat is mogelijk als hij aan Israëls veiligheidseisen voldoet.

Volgens Ha'aretz zeiden enkele leden van de deze raad dat de VS met het oog op anti-Iraakse operaties rust van de Palestijnen eist. In dat licht kan de gezamenlijke Israëlisch-Amerikaanse druk op Arafat dus ook worden gezien.

Bij wijze van gebaar jegens Zinni heeft het Israëlische bezettingsleger op de Westelijke Jordaanoever sedert gisteren de omsingeling van enkele Palestijnse steden opgeheven en wegblokkades opgeruimd om het dagelijks leven van de Palestijnse bevolking te vergemakkelijken. Israëlische tanks handhaven echter de omsingeling van het kantoor van Arafat in Ramallah. Arafat zei gisteren dat de situatie in werkelijkheid niet was veranderd, hetgeen gisteravond ook de opvatting was van de politieke commentator van de Israëlische tv.