Hoe fijn het was Freddy Heineken te zijn

Freddy Heineken, self-made man en biermagnaat, leidde als de rijkste Nederlander, met een geschat vermogen van 9,5 miljard gulden, een op het oog sprookjesachtig leven. Hij omringde zich behalve met materiële genoegens ook met bekende Nederlanders en leden van het koninklijk huis – hij was met koningin Beatrix bevriend en had al kennis gemaakt met Máxima.

Als ondernemer durfde hij risico's te nemen, tegelijkertijd hield hij zich tot in de details bezig met de bedrijfsvoering. Marketing en reclame hadden zijn speciale belangstelling. ,,Ik ben een serieuze zakenman'', zei hij ooit over zichzelf. ,,Maar ik ben ook heel serieus in het mijzelf niet serieus nemen.''

Toch was het niet altijd fijn om Freddy Heineken te zijn: de ontvoering in 1983 heeft hem voor de rest van zijn leven getekend. Het zat hem dwars dat 8 van de 35 miljoen gulden losgeld nooit is teruggevonden en dat twee van zijn ontvoerders regelmatig in een skybox bij Ajax worden gesignaleerd.