Het `Pentagon' blijft Heineken controleren

Freddy Heineken is dood, maar de familie blijft aan de macht. De biermagnaat heeft ervoor gezorgd dat zijn dochter Charlene de Carvalho de ijzeren greep op het bedrijf overneemt.

,,Goedemorgen, met het Pentagon.'' De stem spreekt Nederlands en komt niet vanuit de Amerikaanse hoofdstad. Dit `Pentagon' staat midden in Amsterdam, vijf deuren van het Heineken hoofdkantoor. Vanuit dit gebouw hield en houdt de familie de controle over het bedrijf. Freddy Heineken overleed gisteravond op 78-jarige leeftijd, maar zijn dochter staat klaar om zijn plek in te nemen.

Heineken was eigenaar van de Zwitserse beleggingsmaatschappij met de toepasselijke naam L'arche, de ark. Deze maatschappij heeft een belang van 50,005 procent in Heineken Holding. De beursgenoteerde holding heeft geen ander doel dan het beheren van een belang van 50,005 procent in de Heineken NV, het bedrijf dat het bier daadwerkelijk maakt en ook genoteerd staat op de Amsterdamse beurs.

Freddy Heineken was voorzitter en gedelegeerd lid van de raad van beheer van de holding en besloot onlangs om in april af te treden. Zijn dochter, die al lid van de raad is, zou hem als gedelegeerd lid opvolgen, waardoor zij de leiding krijgt over de dagelijkse gang van zaken. Heineken bekijkt momenteel of er een speciale aandeelhoudersvergadering nodig is om De Carvalho eerder in deze functie te benoemen.

,,L'arche blijft bestaan en in de familie. Wij hebben de belofte gekregen dat Freddy Heineken alles goed heeft geregeld en dat er geen veranderingen zullen zijn in de eigendomsstructuur'', zegt een woordvoerster van Heineken. De Heineken Holding, oftewel het `Pentagon', wil geen commentaar geven. Heineken-topman Karel Vuursteen zei vanmorgen dat er niets zal veranderen en dat de familie, en dus met name dochter Charlene, de plek van Freddy zal innemen. ,,Het is allemaal geregeld en er hoeft geen cent successierecht te worden betaald'', aldus Vuursteen. De topman zal in april zijn funtie neerleggen en toetreden tot de raad van beheer van de holding.

Als dit inderdaad zo is, heeft Freddy in het verleden al een structuur bedacht om de aandelen in de holding, die een beurswaarde heeft van ongeveer 6,3 miljard euro, bij de familie te houden. De brouwerij heeft een beurswaarde van zo'n 16,3 miljard euro. ,,Het is waarschijnlijk dat hij al iets had geregeld'', zegt specialist successierecht Peter Parlevliet bij Arthur Andersen belastingadviseurs. Volgens Parlevliet kan Freddy de aandelen bijvoorbeeld hebben ondergebracht bij een stichting waar zijn dochter dan nu de directeur van wordt. In het boek `Heineken, een leven in de brouwerij', dat Barbara Smit in 1998 schreef over Heineken, zegt de magnaat zelf dat er een stichting zal worden opgericht voor de aandelen. In dat boek worden overigens anonieme analisten geciteerd die zich afvragen of de echtgenoot van Charlene, zakenbankier Michel de Carvalho, niet de overhand zal krijgen en de aandelen van de hand wil doen.

Freddy zelf mocht graag mijmeren over een toekomstige rol voor zijn kleinkinderen, en de familie is ook de enige bescherming van het bedrijf tegen een overname. Spijtig dus voor bedrijven die interesse hebben in de brouwer. De Amerikanen Philip Morris, brouwer van Miller bier, of Anheuser-Busch, de grootste biermaker ter wereld en uitbater van onder meer Budweiser, hebben in het verleden laten weten wel wat te zien in Heineken.

,,Ik denk niet dat er iets zal veranderen. Er was al besloten dat Freddy zou terugtreden en dat zijn dochter hem zou opvolgen. Bovendien heeft zij allemaal oude getrouwen om zich heen'', zegt analist Simon Hales bij HSBC in Londen. Naast De Carvalho en Vuursteen in de raad van beheer bij de holding wordt Anthony Ruys de nieuwe topman van de brouwerij. Ruys is al acht jaar lid van de raad van bestuur van Heineken NV. ,,Een overname van Heineken is voorlopig geen optie'', zegt analist Hales.