Het ganzenspoor

Zo'n film waarnaar, zoals het cliché wil, `kinderen van alle leeftijden' met evenveel genoegen kijken – dat is Fly away home. Hierin gaat de 14-jarige Amy (Anna Paquin), die haar moeder bij een auto-ongeluk heeft verloren, tijdelijk bij haar wat zonderlinge kunstenaar-vader (Jeff Daniels) wonen in het afgelegen zuiden van Ontario. De getraumatiseerde dochter en de solitaire vader groeien pas naar elkaar toe wanneer Amy een nest ganzeneieren redt van de bulldozers die een aangrenzend natuurgebied tot beschaving cultiveren. Het duurt niet lang of er waggelen meer dan een dozijn dottige gansjes achter `moeder' Amy aan. Onverbiddelijk nadert echter de tijd van de wintertrek naar het zuiden, en pa en dochter krabben zich achter de oren: hoe komen de beesten daar als ze de weg niet eens weten?

Regisseur Carroll Ballard, die in The black stallion en Never cry wolf al subtiel omging met de relatie tussen mens, dier en natuur, nam William Lishmans autobiografische boek Father Goose: One man, a gaggle of geese and their real life incredible journey south als basis voor zijn bijzondere film. Valse emoties en kinderachtigheid ontbreken in dit verhaal dat evenmin dierenliefde infantiliseert; als toeschouwer sluit je Amy en haar kuikens daarom direct in je hart. Ballard neemt de tijd voor karakterontwikkeling en geeft met een onnadrukkelijke spelregie het (mede door Lishman geschreven) scenario vleugels. De bebaarde Daniels schittert als licht wereldvreemde beeldhouwer, en met haar uitbundige meisjeslach en de voorzichtige twinkeling in haar ogen is Paquin even snoezig als de ganzen in haar voetspoor. Fly away home herbergt een diepe verwondering over de absurditeit en schoonheid van het leven. De rouw over het verlies van een dierbare en de zorg voor een aantal onhandig fladderende donzebolletjes staan zo dicht bij elkaar, dat bijna ieder mens – jong of ouder – wel iets herkent. En Amy's grote avontuur is in prachtige beelden vervat door ex-Coppola-protégé Caleb Deschanel, die vooral van de finale in deze lieve, humane film iets geweldigs heeft gemaakt. Wat kan cinema toch mooi en volwassen zijn.

Fly away home, zaterdag, Net 5, 20.10-22.00u.