Freddy Heineken overleden

Bierbrouwer Freddy Heineken, een van de meest succesvolle ondernemers die Nederland ooit heeft gekend, is gisteren overleden in zijn huis in Noordwijk. Hij is 78 jaar geworden.

Heineken was de laatste maanden verzwakt door een aantal tia's, een soort hersenbloedingen. Hij is gisteravond overleden aan een lichte longontsteking. Hij liet zich het afgelopen halfjaar zelden in het openbaar zien. ,,Je merkte dat hij de laatste maanden al bezig was afscheid te nemen'', zegt bestuursvoorzitter Karel Vuursteen van Heineken NV, die enkele keren per maand contact had met Freddy Heineken. ,,In die gesprekken had hij het veel over het verleden, wat hij daarvoor weinig deed. Hij zei tegen mij: `Doe geen gekke dingen met het bedrijf mijn naam staat erop.''

De zeggenschap over Heineken NV, de op een na grootste bierbouwer ter wereld, komt bij zijn enige kind, zijn dochter Charlene, en zijn vijf kleinkinderen te liggen. De verwachte speculaties van beleggers over een mogelijke overnamepoging door Amerikaanse concurrenten, bleven uit. De koers van de brouwerij, waarin Freddy Heineken een controlerend belang had, steeg vanochtend licht: met 3,8 procent tot 43,07 euro.

Kennissen van Heineken roemden vanochtend zijn ondernemerschap en gevoel voor wat het brede publiek wilde. Zo zei R. Hazelhoff, oud-bankier en president-commissaris van Heineken NV: ,,In al die jaren dat de heer Heineken betrokken was bij de brouwerij heeft hij een enorme zet gegeven aan de internationalisering en de geografische spreiding van de activiteiten van het Heineken-concern.'' Ook Barbara Smit, die een biografie over Freddy Heineken schreef, zegt dat hij ,,een van de laatste ondernemers is van die generatie. Hij was niet zo'n gepolijste manager met een MBA zoals ze tegenwoordig zijn. Maar een echte ondernemer die risico's nam en mensen durfde te bruuskeren. Hij was scherp en kwam geestig uit de hoek.''

Heineken was achttien jaar lang voorzitter van de raad van bestuur van de brouwerij die zijn familie in 1864 oprichtte. Hij werkte twintig jaar bij het bedrijf voordat hij de top bereikte.

foto's: pagina 10

necrologie: pagina 11

vraaggesprek: www.nrc.nl