Conflict tussen Feyenoord en Tomasson

Het vertrek van Jon-Dahl Tomasson bij Feyenoord lijkt onvermijdelijk nu de onderhandelingen tussen de Rotterdamse voetbalclub en de Deense aanvaller over een nieuw contract zijn gestaakt.

Technisch directeur Rob Baan verklaarde gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie in Rotterdam dat ,,de liefde niet van één kant kan komen''. Als Tomasson Feyenoord aan het einde van dit seizoen verlaat, wordt de momenteel bij satellietclub Excelsior gestalde Belg Thomas Buffel zijn opvolger.

Feyenoord legt de schuld voor de mislukte onderhandelingen met Tomasson bij diens zaakwaarnemer. ,,We wensen niet te buigen voor de eisen van zaakwaarnemers, die vanwege hun commissie slechts gebaat zijn bij een transfer'', zei Baan. ,,De onderhandelingen met Tomasson zijn al een jaar geleden begonnen. Ook hij weet dat Nederlandse clubs niet kunnen tippen aan de salarissen die in het buitenland worden betaald. Bij ons hoort Tomasson al tot de best betaalde spelers, maar we hebben een grens willen aangeven. Ik begrijp zijn opstelling niet. Hij heeft bij Newcastle United al een vervelende ervaring achter de rug. Maar geld maakt soms blind.''

Enkele maanden geleden legde Ajax Arveladze aanvankelijk een speelverbod op, omdat hij een nieuw contract weigerde te tekenen. Vervolgens werd de spits aan Glasgow Rangers verkocht. Feyenoord zal die strategie niet toepassen om Tomasson alsnog aan de onderhandelingstafel te dwingen. ,,We zouden wel heel stom zijn om Tomasson niet te laten spelen'', meent Baan. ,,Jon-Dahl vormt dit seizoen juist een perfecte combinatie met Van Hooijdonk. Ik geloof ook niet dat Tomasson al rond is met een buitenlandse club. Anders zou ik geen nieuwe fax van zijn zaakwaarnemer hebben ontvangen. Maar we accepteren de gedachte dat Tomasson nu kan vertrekken, zonder dat we nog een cent voor hem ontvangen. Zo zijn de regels nu eenmaal.''

Baan maakte tevens bekend dat Ullrich van Gobbel door de medische staf van Feyenoord is afgekeurd voor topvoetbal. De 30-jarige verdediger kampt al enige tijd met slijtage aan de heupen. ,,We hebben Van Gobbel tegen zichzelf in bescherming moeten nemen, want hij speurt de hele wereld af naar een medisch wonder'', zei Baan, die de honneurs waarnam voor de in Zuid-Afrika verblijvende voorzitter Van den Herik. ,,De club heeft hem verteld dat hij moet stoppen, hoewel hij zelf de hoop nog niet heeft opgegeven.''

De revaliderende Jean-Paul van Gastel zal de komende maanden een nieuw contract bij Feyenoord moeten verdienen. Technisch directeur Baan liet weten dat de ,,Van Gastel van voor zijn blessure'' op onbeperkt krediet kan rekenen. Twee jaar geleden had de Italiaanse kampioen AS Roma nog een transfersom van 40 miljoen gulden over voor Van Gastel, die ook volgens Baan ,,onverantwoorde risico's heeft genomen voor Feyenoord.''. In warme bewoordingen schetste Baan de ,,bijna onmenselijke prestaties'', die Van Gastel en Van Gobbel in de strijd met hun blessureleed hebben geleverd.

Op die waardering hoeft de op een zijspoor geraakte Radoslav Samardzic niet langer te rekenen. Baan uitte scherpe kritiek op de 31-jarige Joegoslaaf, die bij Feyenoord ,,slechts zijn rondjes blijft meedraaien om vervolgens aan het einde van de maand te kijken of zijn salaris wel klopt''. Fortuna Sittard en De Graafschap hadden de linksbuiten willen huren. ,,Maar dat vond meneer beneden zijn niveau.'' Het contract met Samardzic loopt pas volgend jaar af. ,,We gaan de zaak nu forceren'', kondigde Baan aan. ,,We hebben een huwelijksprobleem, maar Samardzic wil het huis niet uit. Hij komt voortaan maar alleen trainen, want wij hebben hem niet meer nodig.''