Beurs reageert op overlijden biermagnaat

Het overlijden van biermagnaat Freddy Heineken veroorzaakte vanochtend op het Damrak een stijging van de koers van zowel Heineken als Heineken Holding, de houdstermaatschappij waarmee de familie Heineken de zeggenschap over de brouwerij uitoefent. Heineken Holding steeg direct na opening van de beurs enkele procenten. In handelskringen wordt gespeculeerd wordt over een eventuele overname van de brouwerij, hoewel daar nog geen enkele concrete aanwijziging voor bestaat.

Na het middaguur stond de AEX-index op 509,15 punten, een winst van 0,93 procent. Met name telecom- en technologieaandelen stegen opnieuw flink in waarde. ASML, Philips, Getronics, KPN en KPN QWest; allemaal zagen ze hun koersen met enkele procenten in waarde stijgen.

Ook het veelgeplaagde telecombedrijf Versatel stond rond het middaguur met een koers van 1,08 op een bescheiden winst van 1,89 procent. Het Damrak hield daarmee vanochtend de stijgende lijn van gisteren vast. Een van de weinige verliezers in de AEX was vanochtend opnieuw bankverzekeraar Fortis, dat 2,70 procent moest inleveren op 27,20 euro. Het aandeel Unilever daalde eveneens, met 0,70 eurocent op 63,05 euro.

Bij de Midkap-aandelen stond KLM flink in de belangstelling. Met een winst van 1,10 euro op 13,85 was KLM één van de grootste stijgers. De belangstelling van beleggers volgde op de bekendmaking dat de cijfers van KLM over december een gunstiger beeld laten zien dan was verwacht.

In Londen namen beleggers een voorschot op de cijfers over december, die British Airways later vandaag bekend heeft gemaakt. Door het positieve beurssentiment steeg het aandeel British Airways met 6,1 procent. De passagiersaantallen daalden in december voor de tiende achtereenvolgende maand, maar voor de passagiersaantallen in de business class, waarvan BA in hoge mate afhankelijk is, werden goede cijfers verwacht. Ook de technologiefondsen, zoals ARM, Logica en Marconi zaten vanochtend in de lift, evenals telecomgigant Vodafone. De FTSE 100-index stond na het middaguur op 5346,8 punten, een winst van 28 punten.

In Frankfurt vertoonde de DAX-index een soortgelijk beeld. De technologiebedrijven zaten in de lif, evenals luchtvaartmaatschappij Lufthansa. De DAX stond na het middaguur op 5.338,49 punten, een winst van 68,20.

De Parijse CAC-index vertoonde geen grote schommelingen. De koers van telecomfabrikant Alcatel steeg opnieuw (1,35 procent). Autofabrikant PSA (Peugeot en Citroën) boekte in 2001 een omzetstijging van 11,3 procent ten opzichte van 2000. Het aandeel steeg bijna een procent, evenals concurrent Renault. Bandenfabrikant Michelin noteerde een winst van 2.82 procent op 38,30 euro.

De effectenbeurs van Tokio is het jaar begonnen met ruime winst. De Nikkei-index ging vandaag tijdens de eerste handelsdag van het nieuwe jaar met 328,87 punten omhoog tot 10.871,49. Dat komt overeen met een stijging van 3,1 procent.

Optimisme overheerste gisteren op de beurs van Wall Street. De aandelenkoersen volgden de stijgende lijn van een dag eerder. Vooral de technologie-sector zat in de lift. Dat had zijn weerslag op de

Nasdaq, die 3,3 procent hoger sloot op 2044,18 punten. De Dow Jonesindex steeg een procent tot 10.172,14 punten.