Australië leent blushelikopters VS

De regering van de Australische deelstaat New South Wales heeft besloten twee S-64 helitankers te lenen van Erickson Aircrane. De Amerikaanse blushelikopters, die elk 9.000 liter water op kunnen pompen, arriveren begin volgende week in Australië. De toestellen konden door het slechte weer niet eerder vertrekken.

Met de helikopter die New South Wales heeft geleend van de staat Victoria zijn gisteren 14 brandweerlieden gered die dreigden te worden ingesloten door het vuur.

Tot nu toe hebben de bosbranden geen menselijke slachtoffers gemaakt. Geschat wordt dat tienduizenden dieren, waaronder kangaroes en vele vogels, zijn omgekomen in het vuur dat al meer dan 37.000 hectare bos en landbouwgrond heeft verwoest. Een natuurorganisatie vreest dat het effect op de dierenwereld even verwoestend zal zijn als tijdens de bosbranden in 1994, toen veel diersoorten uit het gebied verdwenen.

De zwaarste verliezen worden geleden in het Royal National Park ten zuiden van Sydney. Dit park is het oudste nationale park van Australië en na Yellowstone in de VS het oudste van de wereld. Bijna 80 procent van het gebied is al door het vuur aangetast en geschat wordt dat het tien jaar zal duren voor de natuur in het park zich weer herstelt.

Een woordvoerder van de brandweer liet gisteren weten dat de weersomstandigheden zijn verbeterd. De droge westenwind is verdreven door een vochtige oostenwind. Door de grote omvang van de branden vermindert het vuur echter niet in intensiteit. Zonder regen is het eind van de brand nog niet in zicht. Voorlopig is, volgens de brandweerofficier, geen regen voorspeld.