Afdingen met ING

Een beetje bank beschikt over een gezonde handelsgeest. Het is geen toeval dat Nederland met zijn koopmanstraditie over een sterk ontwikkelde financiële sector beschikt.

Ook in een slecht beursjaar hebben de Hollandse zakenbankiers nog leuke kruimels weten te vinden. De miljardenemissie van KPN maakte veel goed in een emissiemarkt die praktisch is drooggevallen. De begeleidende banken ontvingen ruim 20 eurocent voor ieder verkocht KPN-aandeel.

De leukste commissie werd geboekt op de inkoop door KPN zelf. Het telecombedrijf nam 3 procent van zijn eigen stukken af om optieregelingen af te dekken. KPN als koper en verkoper en toch nog de makelaar betalen: het bedrijf betaalde de banken ruim 4 miljoen voor deze transactie.

Maar je kan natuurlijk ook verkopen aan een van de makelaars zelf. Automatiseerder Pinkroccade ging een paar jaar geleden maar moeizaam naar de beurs. De aandelen van het toenmalige staatsbedrijf werden onder leiding van ABN Amro openbaar aanbesteed. Vóór sluiting van de inschrijving bleek al tweederde van het aanbod met een-tweetjes te zijn ondergebracht bij professionele beleggers. Onder hen Fortis, die met dochter MeesPierson ook de verkoop begeleidde.

Bij de jongste aandelenuitgifte van Pinkroccade is een nog bontere variant gevonden. Vorige maand drukten de automatiseerders ruim 8 procent aan nieuwe aandelen bij om enkele overnames uit het verleden makkelijker te kunnen verteren. Tijdens de openbare inschrijving had Pinkroccade een paar weken geleden ,,reden aan te nemen dat een niet nader te noemen belegger'' een belang van 5 procent nastreefde.

Pinkroccade had genoeg reden om het aan te nemen. ING, de begeleider van de transactie, blijkt zelf het pakket gekocht te hebben. Ditmaal is dus tweederde van de `openbare' emissie bij één partij geplaatst.

ING stapt nooit zomaar in. De bank is gewend om vóór inschrijving op een fiscaal aantrekkelijk 5 procentspakket de garantie te krijgen van de begeleidende bank dat het belang ook daadwerkelijk wordt toegewezen. Dat vergde ditmaal wat onderhandelingen van de vermogensbeheerafdeling van ING met de begeleidende bankiers van ING Barings. De chef van de divisie 5-procentspakketten stond op dat moment op het punt over te stappen naar de Barings-afdeling. Dus dat was helemaal makkelijk onderhandelen.

ING creëert daarmee een nieuwe variant van kopen met korting. Niet alleen door bij zichzelf af te dingen, maar ook door zeker 1 miljoen euro aan commissie te ontvangen voor de aandelen die aan zichzelf zijn verkocht. Dat getuigt nog eens van een sterk ontwikkelde handelsgeest.