Acht ontsnapte illegalen spoorloos

Acht vreemdelingen die in de nieuwjaarsnacht ontsnapten uit gevangenis Groot Bankenbosch in Veenhuizen zijn nog spoorloos. Groot Bankenbosch, dat in de bossen van Veenhuizen ligt, is een bijkantoor van het grenshospitium op Schiphol, waar vreemdelingen verblijven die niet over de vereiste papieren beschikken en op grond van de Vreemdelingenwet geen toegang tot Nederland krijgen. In Groot Bankenbosch zijn ze in afwachting van hun uitzetting.

Twee vreemdelingen trapten tralies uit een raam op de eerste verdieping van Groot Bankenbosch en sprongen naar beneden. Zes anderen die dit zagen gaven een bewaker een klap, pakten hem zijn sleutel af en vluchtten. Het betreft acht mannen: vier Nigerianen, een Irakees, een Libanees, een Pakistaan en een Soedanees. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie verblijven zij hier illegaal.

Het is de derde keer in twee maanden dat gedetineerde vreemdelingen ontsnappen uit Groot Bankenbosch. In november wisten vijf mannen te vluchten, de maand erop nog eens drie. Op één na werden allen weer aangehouden. Groot Bankenbosch is sinds enkele maanden een dependance van het grenshospitium Schiphol. Het is een gesloten inrichting waarbinnen de vreemdelingen overigens over meer vrijheden beschikken dan in een gevangenisregime. Volgens een woordvoerder van Justitie wordt er hard gewerkt om de nieuwe afdeling te beveiligen. ,,Groot Bankenbosch was een half open inrichting en wordt omgebouwd naar een vreemdelingenregime. De beveiliging moet nog geoptimaliseerd worden, want het is onze verantwoordelijkheid om ontsnappingen te voorkomen. Het is duidelijk dat de ontsnapten van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt.'' Directeur P.E. de la Chambre van Groot Bankenbosch vindt de ontsnappingen ,,heel slecht'' voor het imago van justitie. ,,Het is natuurlijk niet de bedoeling dat deze mensen weglopen, ook al hebben ze geen criminele wapenfeiten op hun geweten. Als je ze wel insluit omdat ze geen geldige papieren hebben, maar ze kunnen er wel vandoor gaan, is het beleid niet geloofwaardig.''

In Groot Bankenbosch zitten twintig vreemdelingen, naast 230 gedetineerden in een half-open regime. Er wordt volgens de la Chambre momenteel een vijf meter hoog hekwerk gebouwd dat beveiligd wordt met camera's. Een investering van acht à tien miljoen gulden. ,,Het hekwerk moet over enkele maanden klaar zijn.''

Burgemeester J. H. van der Laan (PvdA) van Noordenveld vindt dat ontsnappingen ,,niet te vaak mogen voorkomen''. Hij kreeg al wel signalen van dorpelingen. ,,Niet dat zij dodelijk ongerust zijn, maar ik hoor wel geluiden als: `onze fietsen staan er wel, dus als die ontsnapten iets nodig hebben om weg te komen, komen ze bij ons'.''