À la carte studeren

Van eind januari tot begin mei wordt aan de Universiteit van Leiden een lezingencyclus (met dia's) gehouden onder de titel Eetculturen van Oost-Azië. Het zijn drie blokken, waarin China, Taiwan, Korea en Japan ter sprake komen, die worden afgesloten met een toepasselijk eetfilm. Het voornaamste doel van de cursus is aan te tonen dat voedsel en eetgewoonten een belangrijke rol spelen bij het definiëren van de nationale identiteit en te laten zien hoe de eetculturen van Oost-Azië en Europa elkaar hebben beïnvloed. Het aardige is dat deze colleges niet alleen bezocht kunnen worden door studenten die punten moeten halen, maar ook door geïnteresseerden, die dan ook geen werkstuk hoeven te maken, aldus dr. Katarzyna Cwiertka die mij op de cyclus opmerkzaam maakte. Zij kwam al eerder in deze rubriek voor. Dankzij haar onderzoek kon ik melden dat de vroegere Japanse keizer dol was op havermoutpap. De kosten voor een cyclus bedragen E205. Bezoek voor meer informatie over het studeren à la carte de website: (www.let.leidenuniv.nl/

letstud/alacarte/index.htm). Of kijk in de gids à la carte studeren van de Leidse universiteit. Vandaag een recept voor een Oost-Aziatische salade met fruit, groenten en kokosmelk. Bereiding: Snijd de ananas in de lengte in vieren. Verwijder het harde deel in het midden. Snijd het vruchtvlees van de schil. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd de geschilde rettich in blokjes. Snijd de gepelde ui in dunne ringen. Snijd ook het hete pepertje in dunne ringen. Wie minder heet wil eten snijdt het pepertje eerst in de lengte open en verwijdert de pitjes. Snijd daarna het pepertje klein. Meng ananas, rettich, ui, peper, citroensap en kokosmelk door elkaar. Garneer deze 4 persoons salade met korianderblad.

    • Anne Scheepmaker