Winters noodweer in Midden-Europa

Vliegende sneeuwstormen hebben een groot deel van Midden- en Oost-Europa platgelegd. In Tsjechië werd de noodtoestand afgekondigd in een deel van het land.

Heel Polen kwam gisteren onder een dikke sneeuwdeken te liggen. In het noordoosten van Polen raakten honderden dorpen van de buitenwereld afgesloten door sneeuwduinen van soms wel twee meter hoog. Elektriciteitsleidingen hebben het op veel plaatsen begeven onder het wintergeweld en in veel dorpen zitten de inwoners zonder stroom. In heel Polen hebben politie en brandweer mensen moeten bevrijden uit vastgelopen auto's en treinen. Vooral in de buurt van de wintersportplaats Zakopane verdwenen veel voertuigen geheel onder de sneeuw. De koude heeft deze winter in Polen al meer dan 200 mensen het leven gekost.

Ook Tsjechië en Slowakije zuchten onder Siberische omstandigheden. In eenderde van Tsjechië werd de noodtoestand afgekondigd. Het leger is ingezet om de belangrijkste autowegen open te houden. Het verkeer kampt met de ernstigste overlast in vijftien jaar. Op de Šnezka, de hoogste top van het Krkonoše gebergte, bereikte de storm de kracht van een orkaan. De scholen hebben in verband met de extreme weersomstandigheden de kerstvakantie verlengd tot aanstaande maandag.

In Slowakije was de situatie iets minder extreem, maar toch ernstig genoeg om president Rudolf Schuster en zijn vrouw enkele schrammen te bezorgen toen hun auto op de weg tussen Košice en Bratislava tijdens een zware sneeuwstorm in een kettingbotsing terechtkwam. De Slowaakse president vervolgde na een korte behandeling zijn weg naar een kraamkliniek in Bratislava om de eerst geboren Slowaakse baby van 2002 te begroeten.

Ook Roemenië en Bulgarije zijn de afgelopen dagen onder een dik pak sneeuw komen te liggen. In Bulgarije raakten tweehonderd toeristen van de buitenwereld afgesloten toen hun berghotels insneeuwden.

In Hongarije begint men zich intussen zorgen te maken over de hoeveelheid sneeuw die op de hellingen van de Karpaten ligt. Het smeltwater uit dit gebied zorgt jaarlijks voor ernstige overstromingen in het noordoosten van Hongarije. De eerste dijkdoorbraak is al gemeld.