Voorkeur Bioscopen

Familie

Filmversie van Maria Goos' stuk Familie, dat op het toneel al een groot succes was, is een inventieve, keurige variant op het bekende gegeven van een famile die weer eens voltallig bij elkaar komt en de bom eindelijk laat barsten. Bij wijze van afscheid van een doodzieke moeder viert een Hollands gezin vakantie in een chalet in de Oostenrijkse sneeuw, Niet alleen de moeder, maar ook de vader, de zoon, de dochter en diens echtgenoten hebben geheimen te onthullen. De personages zijn in de regie van Willem van de Sande Bakhuyzen, die Familie ook in het theater regisseerde, zo karikaturaal als mensen binnen een familie kunnen worden. Mensen zijn zoals hun familieleden lang geleden beslist hebben dat ze zijn. De makers laten goed blijken dat gezinnen voor buitenstaanders niet gemakkelijk te doorgronden zijn.

Familie. Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen. Met: Petra Laseur, Bram van der Vlugt, Anneke Blok, Mark Rietman, Marisa van Eyle, Bart Klever.

Te zien in: Amsterdam: Filmtheater Kriterion, De Uitkijk. Den Haag: Babylon. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Springhaver.

Blue Velvet

Verontrustende en ambivalente thriller van David Lynch, die de suikerzoete braafheid van een Amerikaans stadje als achtergrond gebruikt voor de ontdekking door een tienerjongen van zwarte kanten in zijn karakter. Visueel en auditief bijzonder origineel vormgegeven spel met (film)cliché's.

Regie: David Lynch. Met Kyle MacLachlan, Isabella Rosselini, Dennis Hopper. Te zien in: Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso. Den Haag: Het Haags Filmhuis. Groningen: Poelestraat.

Le Fabuleux Destin

Bijzonder uitbundig vormgegeven fantasie over een meisje dat verliefd wordt in Parijs van een regisseur met een gevoelige, geestige maar ook lugubere en platte kijk op het bestaan. Jean-Pierre Jeunet heeft vooral oog voor absurditeiten. Amélies moeder sterft bijvoorbeeld omdat iemand die een zelfmoordpoging doet bovenop haar terecht komt.

Regie: Jean-Pierre Jeunet. Met: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Yolande Moreau, Rufus, Isabelle Nanty. In meer dan 21 bioscopen.

Minoes

Met flair en vaart gemaakte productie van Annie M.G. Schmidts klassieker over katten en mensen en een poezenmeisje dat opgesloten zit in het lichaam van een joffer. Carice van Houten blaast, krabt en is `kats' en de roddelende poezen doen niet voor mensen onder. Theo Maassen is de verlegen journalist Tibbe die de held van Killendoorn wordt.

Minoes. Regie: Vincent Bal. Met: Carice van Houten, Theo Maassen, Pierre Bokma, Olga Zuiderhoek, Jack Wouterse. Te zien in meer dan 101 theaters.

Tarkovski

Retrospectief van de Russische filmer Andrej Tarkovski (1932-1986), een van de belangrijkste regisseurs uit de Sovjetperiode. Het Filmmuseum brengt nieuwe kopieën van onder meer Solaris, Stalker, Nostalghia, De Spiegel en Andrej Roebljov, die het komende jaar onder de titel `Tarkovski filmer-mysticus' langs diverse filmtheaters reizen.

Te zien in 't Hoogt, Utrecht.