Trust no-one

De jaren negentig waren de jaren van The X-Files; de spannende televisieserie over twee sexy FBI-agenten die buitenaards leven onderzoeken. Er was behoefte aan enge tv over buitenaards leven, in die jaren. De Koude Oorlog was net voorbij, de Russen waren geen vijand meer; de wereld was saai geworden. We moesten op zoek naar `nieuwe vijanden' die ons bang konden maken: aliens, vampiers, weerwolven en andere bovennatuurlijke monsters. The X-Files vulde die behoefte naadloos in. De serie werd verslonden, in die dagen.

Verstokte fans kijken anno 2002 nog altijd naar The X-Files, maar, sinds 11 september, wel minder trouw dan vroeger. Tegenwoordig kan elk flatgebouw zomaar instorten. Elke man achter je in een vliegtuig kan een bom in zijn schoenen hebben. Het kwaad komt niet uit de ruimte, maar is aardser dan ooit. Sterker nog, de fictie mag tegenwoordig wel wat minder eng dan de realiteit.

In 1998 was dat nog niet zo. Toen was The X-Files net vijf jaar bezig, en op de toppen van zijn populariteit. Er kwam zelfs een speelfilmversie van The X-Files, `Fight the Future' genaamd, en duizenden fans kwamen kijken.

Vanavond is deze speelfilm bij Yorin, en het is hartstikke leuk om hem weer eens te zien. Zelfs voor de fans van toen. Het is bijna jeugdsentiment. Terug naar de bron; een soort X-Files voor beginners. In de serie zijn hoofdpersonen Mulder en Scully jarenlang bezig geweest het geheim achter een dodelijk soort kruipolie te achterhalen. In de film wordt dat mysterie tot op de bodem verklaard. Na twee uur en een kwartier weet je voor eens en altijd hoe het nou precies zat.

Pikant extraatje is dat de relatie tussen Mulder (m) en Scully (v) in de film iets minder platonisch is verbeeld dan in de serie. De langverwachte kus die er in de serie maar nooit aan wilde komen, is in de film dichterbij dan ooit. Prachtig en ontroerend is de scène waarin Scully troostend Mulder in haar armen neemt terwijl zij samen een gigantisch ruimteschip nastaren. Mulder blijkt altijd gelijk te hebben gehad met zijn bewering dat buitenaards leven bestaat.

Maar ook voor niet-kenners van The X-Files is er genoeg te beleven aan de film. Bloeddorstige, agressieve monstertjes die zich voortplanten via menselijke lichamen; wereldwijde complottheorieën; een verontrustende visie op polen en woestijnen; prachtige natuuropnames, en natuurlijk de twee schitterende hoofdrolspelers, David Duchovny en Gillian Anderson.

De boodschap van zowel de serie als de film is voor beide groepen, fans of niet-fans, echter weer gelijk: vertrouw niemand. Of het nou Russen zijn, Amerikanen, federale instellingen, buren of buitenaards leven: trust no-one. En daarmee is The X-Files; Fight the Future juist weer verrassend tijdloos.

En universeel.

The X-Files; Fight the Future (Rob Bowman, VS, 1998), Yorin, 20.30-22.45u.

    • Japke-d. Bouma